8 Iulie 2016 publicat în Sanatate 2 share-uri

Coalitia pentru Sanatatea femeii da publicitatii rezultatele studiului "Afectiuni oncologice feminine in Romania" si prezinta centralizarea datelor cu privire la incidenta, prevalenta si mortalitatea cancerelor ovariene, de col uterin si de san in Romania.

In Romania anului 2016 mortalitatea si incidenta cancerului de col uterin si de san sunt printre cele mai mari din UE. Pe de alta parte, desi exista program national de screening pentru cancerul de col uterin, este putin accesat de catre romance, din lipsa de informare. In ciuda statisticilor alarmante, in Romania nu exista un program national pentru cancerul de san. De asemenea, cancerul ovarian – o boala greu de diagnosticat – nu se regaseste in strategia nationala de sanatate, aflam via Fundatiarenasterea.ro.

Rezultatele studiului "Afectiuni oncologice feminine in Romania"

1. Nu exista PROCEDURI clare care sa sustina crearea si functionarea unor ECHIPE MULTIDISCIPLINARE de management al bolii si pacientelor.

Astfel, medicii se confrunta cu dificultati in colaborarea interdisciplinara.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri A contat cine a zbierat mai tare Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut

Medicii de familie nu transmit in informatii exacte despre diagnosticul si evolutia pacientelor catre medicii de familie de catre medicii specialisti. In cazul screening-ului pentru cancer de col uterin de exemplu, s-a inregistra refuzul unor medici ginecologi de a lua in considerare testul Babes-Papanicolau realizat in mediul uscat, ci doar in mediu lichid (varianta nedecontata de CNAS).

Implicarea slaba a medicilor de familie in screening duce la intarzierea prezentarii pacientelor la specialist (valabil pentru toate tipurile de cancere ginecologice). De asemenea s-a constatat neincluderea in statistici a cazurilor vazute in cabinetele medicale care nu au contract cu CNAS.

2. O alta problema o reprezinta nivelul scazut de informare si educatie in randul femeilor.

Au fost identificate mituri si preconceptii, dificultati in relationarea cu pacientele

6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

- Pudoare culturala legata de viata sexuala si nivelul scazut de educatie - prezentare tarzie la medic;
- Multiple rezistente ale pacientelor in diagnosticarea si tratarea cancerului (ex. teama ca se poate raspandi in urma interventiei chirurgicale, teama de cadere a parului in urma chimioterapiei, teama de mutilare estetica prin mastectomie);
- Preferinta pentru terapii si practici alternative (tratamente naturiste, biorezonanta magnetica, practici religioase) IN LOCUL tratamentului medical.

O alta problema o reprezinta pierderea contactului cu pacientele (in cel mai bun caz raman in monitorizarea specialistului; uneori nu se mai prezinta deloc la medic).

3. Organizarea si implementarea programelor de screening existente este deficitara si de asemenea, abordarile terapeutice sunt uneori invechite.

Viziunea medicilor pentru un program de screening de succes

- Cresterea nivelului de informare cu privire la programul de screening (promovarea prin cat mai multe canale de comunicare) si de educatie medical a pacientelor.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

- Inrolarea si instruirea a cat mai multi medici de familie in programele de screening pentru a facilita directionarea spre specialist si investigarea pacientelor. Suport oferit medicilor in comunicarea cu pacientele pentru a administra momentele de emotie puternic .

- Facilitati si suport acordate tuturor cadrelor medicale implicate - Decontarea separata a consultatiei realizata in programul de screening, astfel incat s nu fie inclusa in numarul limita de consultatii zilnice decontate de CNAS.

- In mediul urban: realizarea unor centre de screening in care s fie realizate toate investigatiile, cu ajutorul unor echipe interdisciplinare.

In mediul rural: vizite/ caravane periodice pentru realizarea investigatiilor.

- Centralizarea datelor obtinute in urma programelor de screening intr-un registru, la care sa aiba acces toti medicii (imagine completa despre incidenta cancerului si despre impactul pe care il pot avea daca se implica in programul de screening).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri