Pornind de la constatarea ca toti copiii cu autism au tulburari digestive, uneori severe, dr. Natasha Campbell-McBride demonstreaza in paginile cartii ca adevarata cauza a autismului nu se afla in creier, ci in intestin.

Comunicat de presa

Biblioteca „Ziarul de Sanatate” aduce, in premiera, in Romania cartea „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv si Problemele Psihologice”, cea mai cunoscuta lucrare despre autism. Scrisa de Dr. Natasha Campbell-McBride cu autoritatea unui medic licentiat in nutritie si neurologie, dar si cu caldura si empatia unei mame care si-a salvat copilul din lumea autismului, aceasta carte a schimbat modul de abordare a autismului.

Dr. Natasha Campbell-McBride (foto) este originara din Rusia, unde si-a facut studiile medicale. In urma cu 20 de ani, s-a mutat in Marea Britanie si a infiintat Clinica de Nutritie din Cambridge. In momentul in care a devenit mama, iar fiul sau a fost diagnosticat cu autism, a inceput sa studieze cauzele acestei boli si a descoperit ca nutritia joaca un rol decisiv in procesul de recuperare. Cu foarte multa determinare, ea a reusit sa il recupereze pe fiul sau.

Metoda respectiva o pune in practica in prezent in clinica din Cambridge, unde trateaza copii si adulti cu autism, tulburari neurologice, digestive si imunitare. Experienta, cunostintele si observatiile sale clinice sunt reunite in cadrul acestei carti - „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv si Problemele Psihologice”, din colectia Bibliotecii „Ziarul de Sanatate”.

Autismul, o boala cu proportii epidemice

„Asistam la o veritabila epidemie de autism ce cuprinde intreaga lume”, semnaleaza inca de la inceputul cartii dr. Natasha Campbell-McBride. In urma cu aproximativ 20 de ani, in tarile vestice, incidenta autismului era in medie de un copil la 10.000. Acum, cele mai recente date de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta arata ca, in lume, unul din 78 de copii este diagnosticat cu autism.

In Romania, conform datelor Ministerului Sanatatii, in anul 2012 erau inregistrati circa 8.000 de copii cu tulburari din spectul autismului, insa numarul real al acestora ajunge la 15.000 de persoane, care nu figureaza in statisticile oficiale din cauza subdiagnosticarii. Practic, in orice gradinita si in orice scoala din Romania exista cel putin un copil cu autism.

Vestea buna este ca autismul nu mai este considerat un diagnostic fara speranta. „Copiii diagnosticati astazi sunt mult mai norocosi decat cei din urma cu 15 ani, deoarece parintii din zilele noastre au acces la atat de multe informatii incat pot incepe sa ii ajute imediat. Parintii copiilor nou diagnosticati nu mai au timp sa deznadajduiasca – au prea multe de invatat!”, sustine dr. Natasha Campbell-McBride. Fiind ea insasi parintele unui copil care si-a revenit, autoarea britanica doreste sa impartaseasca prin aceasta carte informatii valoroase si bine documentate privind cauzele autismului si tratamentul natural care ofera mari sanse de recuperare copiilor cu tulburari din spectrul autismului.

Legatura dintre intestin si creier

Dr. Natasha Campbell-McBride a descoperit ca autismul si alte afectiuni precum dislexia, dispraxia, ADHD, diferite tulburari de comportament si de invatare se intrepatrund si se suprapun cu boli aparent fara legatura cum sunt alergiile, eczemele sau astmul. Exista o suprapunere de aproximativ 50% intre dislexie si dispraxie si de 30-50% intre ADHD si dislexie.

Copiii cu eczeme grave in perioada de sugar prezinta un risc crescut de a dezvolta autism in urmatorii ani. Care este elementul comun al acestor afectiuni? Sistemul digestiv al copilului ne poate da cheia asupra dezvoltarii sale mentale. „Problemele psihologice isi au originea in intestin”, sustine dr. Campbell Mc-Bride. Ea a denumit aceasta conditie clinica Sindromul GAPS (Gut and Psychology Syndrome) – Sistemul Digestiv si Problemele Psihologice (adaptare in romana).

Pornind de la constatarea ca toti copiii cu autism au tulburari digestive, uneori severe, dr. Natasha Campbell-McBride demonstreaza in paginile cartii ca adevarata cauza a autismului nu se afla in creier, ci in intestin. Motivul? Microbiomul intestinal al copiilor cu autism este profund dezechilibrat, iar din aceasta cauza devine o sursa de toxicitate pentru intregul organism, inclusiv pentru creier. Neurotoxinele sunt produse de flora intestinala anormala a acestor pacienti, care apoi trec dincolo de peretele intestinal distrus si ajung la creier prin circulatia sangvina.

Dieta GAPS, tratament natural pentru autism

Dieta GAPS, pusa la punct de dr. Natasha Campbell-McBride la clinica din Cambridge, are ca scop detoxifierea organismului, pentru a scapa de balastul toxic de pe creier si a-l lasa sa se dezvolte si sa functioneze in mod corespunzator. Alimentele recomandate in cadrul dietei GAPS sunt: carne de pasare, vita, porc, vanat, organe si peste (proaspete, neconservate), oua, lactate fermentate (iaurt, sana, kefir, smantana), unt si alte grasimi naturale, legume proaspete, toate fructele, nuci si seminte, miere. Sunt total excluse din aceasta dieta alimentele procesate, mezelurile, zaharul, graul si produsele de panificatie, cartofii, soia.

Cartea prezinta in detaliu aspectele nutritionale importante in terapia autismului, informatii pretioase despre cum pot fi corectatate deficitele de vitamine, minerale si acizi esentiali pe care le au copiii cu autism, sfaturi utile privind planul de introducere a alimentelor recomandate si retete nutritive si gustoase, care restabilesc echilibrul florei intestinale.

Cartea „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv si Problemele Psihologice” ar trebui sa se gaseasca in fiecare familie care are un copil cu autism, ADHD, dispraxie, dislexie sau alte tulburari de comportament si invatare. Fiind o lucrare bine documentata, ea se adreseaza de asemenea medicilor si altor specialisti care se ocupa de copii cu tulburari din spectrul autismului.

Cartea face parte din colectia Biblioteca „Ziarul de Sanatate” si este disponibila pentru comenzi pe site-ul www.ziaruldesanatate.ro. Pret: 49 lei


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri