Glutenul ar putea fi nociv pentru sanatatea ta.

Glutenul reprezinta un amestec de substante naturale proteice si se afla cu precadere in grau, secara, orz si in ovaz, conform livescience.com. Glutenul este partea proteica a acestor alimente si este foarte important in fabricarea aluaturilor. Se gaseste, in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri, in diferite sosuri si in sos de soia. Acesta este si motivul pentru care evitarea glutenului este atat de dificila.

De ce glutenul ti-ar putea face rau

Un studiu efectuat in 2013 arata ca un sfert dintre americani incercau sa elimine glutenul din alimentatie. Iata care sunt cele patru motive pentru care glutenul este nociv pentru unele persoane, dupa cum noteaza authoritynutrition.com:

1. Boala celiaca este din ce in ce mai des intalnita, iar majoritatea oamenilor raman nediagnosticati. Persoanele care sufera de aceasta boala prezinta un raspuns imunitar anormal fata de gluten, fapt ce genereaza probleme intestinale severe, malnutritie si afecteaza grav starea generala de sanatate;

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Caria dentară – ce este și cum se tratează Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

2. Sensibilitatea la gluten este mai raspandita decat spun cifrele;

3. Glutenul poate avea efecte negative chiar si asupra oamenilor care nu sufera de sensibilitate la gluten, prin diferite reactii adverse ale organismului;

4. Multe tulburari cerebrale au fost asociate in cateva cercetari cu glutenul (spre exemplu, schizofrenia, autismul si epilepsia), iar pacientii manifesta ameliorari ale simptomelor in urma administrarii unei diete fara gluten.

Cum poti elimina glutenul din alimentatie

Daca vrei sa elimini glutenul din alimentatie, ai la dispozitie o serie intreaga de solutii simple si foarte eficiente:

1. Cumpara produsele online

Cea mai simpla metoda prin care poti elimina glutenul din alimentatie este sa gasesti un magazin online care pune la dispozitia cumparatorilor o intreaga sectiune cu alimente fara gluten. In acest fel eviti confuzia de la rafturi, nu mai pierzi timpul citind etichetele produselor si esti sigura ca gasesti tot ce ai nevoie intr-un singur loc. Spre exemplu, aceste produse fara gluten reprezinta tot ce ai nevoie in bucataria ta si ajung direct la tine acasa, fara sa mai fii nevoita sa mergi in magazine pentru a lua rafturile la rand.

2. Obisnuieste-te sa citesti etichetele

Daca ajungi, totusi, intr-un magazin si vrei sa cumperi produse alimentare, citeste intotdeauna etichetele acestora si obisnuieste-te sa faci acest lucru de fiecare data. Vei afla, astfel, daca un anumit produs contine gluten sau daca il poti cumpara fara sa-ti faci griji.

Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii

3. Inlocuieste alimentele care contin gluten

Faptul ca ai intoleranta la gluten nu trebuie sa te impiedice sa mananci paste, paine sau cereale, mai ales daca iti plac. Le poti inlocui, insa, cu paste, paine si cereale care nu contin gluten si care se gasesc in special in magazinele cu produse bio.

4. Nu uita ca multe alimente nu contin gluten

Fructele si legumele proaspete, carnea (inclusiv carnea de peste), branza si ouale nu contin gluten, asa ca foloseste-le ca produse de baza in alimentatia ta.

5. Afla ce bauturi alcoolice poti sa consumi

Cidrul, vinul, lichiorul si bauturile spirtoase nu contin gluten, insa berea nu este deloc o bautura potrivita pentru o dieta fara gluten.

6. Evita contaminarea alimentelor

Daca suferi de boala celiaca sau de intoleranta severa la gluten, incearca sa eviti contaminarea alimentelor fara gluten cu alimentele care contin gluten. Foloseste vase separate pentru diferite alimente si spala cu atentie recipientele in care ai pastrat mancarea. Sfatul nostru este sa eviti chiar si cerealele despre care stii ca nu contin gluten, daca pe eticheta nu este specificat acest lucru. Daca pe eticheta se specifica faptul ca produsele nu contin gluten, ai garantia ca au fost prelucrate si ambalate pe o linie speciala unde se prelucreaza doar astfel de produse.

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor


Foto: shutterstock.com/Aleksandar Todorovic/Goran Bogicevic/Subbotina Anna


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri