19 Februarie 2016 publicat în Sanatate 4 share-uri

Sforaitul este provocat de perturbarea fluxului de aer inspirat prin gura sau nas in plamani, in timpul somnului. Cel mai adesea, cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului sau gatului.

Sforaitul a devenit astazi un fenomen din ce in ce mai frecvent, ce afecteaza atat calitatea somnului, cat si viata de cuplu. Statisticile arata ca aproximativ 45% din europeni sufera de aceasta afectiune, iar 80% din cuplurile in care unul dintre parteneri sforaie dorm periodic in camere separate. De asemenea, noua din zece cupluri afirma ca relatia lor ar avea de castigat daca nu ar avea aceasta problema.

Cei mai predispusi la aceasta afectiune sunt barbatii. Aproximativ 45-50% dintre barbati sforaie, in timp ce la femei procentajul este mult mai mic, 25-30%. Daca ne raportam la copii, 5.6% dintre acestia sforaie in mod obisnuit.

De ce sforaim?

Sforaitul este provocat de perturbarea fluxului de aer inspirat prin gura sau nas in plamani, in timpul somnului. Cel mai adesea, cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului sau gatului. Astfel, tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, aerul trece printr-un spatiu ingust, determinand aparitia unor sunete diferite ca intensitate de la persoana la persoana.

Sforaitul poate fi asociat sau complicat cu apneea in timpul somnului, adica incetarea respiratiei pentru o perioada de timp care variaza intre cateva secunde si doua minute si care duce la scaderea concentatiei de oxigen din sange. Fenomenul se resimte a doua zi sub forma unor dureri de cap combinate cu stari de oboseala generala si somnolenta. Apneea in timpul somnului este de cele mai multe ori asociata sau poate duce la o serie de boli cardio-vasculare sau metabolice. Cei care sforaie sunt cu 40% mai predispusi la hipertensiune arteriala, cu 34% mai predispusi la infarct si cu 67% mai predispusi la a face un atac cerebral.

Cum scapam de sforait?

Sforaitul este o afectiune care apare mai ales in cazul persoanelor care sufera de obezitate, asa ca una dintre primele modificari pe care trebuie sa le faceti pentru a scapa de aceasta afectiune este scaderea in greutate. Un program de somn regulat, renuntarea la fumat si evitarea consumului de alcool inainte de culcare sunt alte aspecte care pot imbunatati calitatea somnului, declara Dr. Raducu Stanciulescu, medic primar ORL, seful sectiei ORL a Spitalului Elias.

De cele mai multe ori insa, sforaitul nu raspunde la remedii simple si este necesara apelarea la un medic ORL, in cadrul unui consult de somnologie, in care se vor stabili cauzele si propune masurile posibile de tratament.

Mai frecventa este obstructia nazala prin deviatie de sept sau hipertofia de cornete inferioare, ce necesita interventii chirurgicale. Desi putini pacienti accepta sa se opereze, de frica anesteziei sau a unei recuperari mai greoaie, pentru rezultate de durata este necesara cel mai adesea cura chirurgicala, explica Dr. Raducu Stanciulescu, medic primar ORL, specialist si in cadrul Centrului Medical ExMedica.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri