30 Octombrie 2015 publicat în Sanatate 11 share-uri

Din nou ore petrecute la birou, din nou ghiozdane pline cu carti si din nou sporturi care suprasolicita spatele. Iar pentru copiii care au probleme la coloana vertebrala toate acestea pot agrava afectiunile, sustine dr Ahmad Rawachdeh, specialistul in ortopedie al Bio Ortoclinic si, nedepistate la timp, pot conduce la afectiuni grave.

Comunicat de presa

Vestea buna este insa ca deviatiile coloanei vertebrale - scolioza si cifoza -, cel mai frecvent intalnite in randul copiilor sunt tratabile.

“Primele semne la care trebuie sa fie atenti parintii sunt durerile de spate, dar si cresterile bruste in inaltime, starile de apatie si de anemie”, sustine doctorul ortoped. Semnele bolii apar in jurul varstei de 8 ani si trebuie intervenit imediat, pentru ca tratate in primele faze, afectiunile coloanei se pot vindeca. Este nevoie insa de consultarea unui specialist. “Nedepistate la timp, afectiunile coloanei evolueaza si, in maximum doi ani, deviatiile devin vizibile si formeaza un fel de cocoasa”, explica dr. Ahmad Rawachdeh, adaugand ca in multe cazuri poate fi vorba de deformatii de coloana vertebrala din nastere, nu doar de sedentarism sau pozitie incorecta la birou.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Caria dentară – ce este și cum se tratează

Ghiozdanul ortopedic e cel mai indicat

Cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se muleaza pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete. De asemenea, si dimensiunea ghiozdanului in raport cu inaltimea copilului trebuie sa fie potrivita. ”Bretelele gentii de scoala sa fie reglate egal, in asa fel incat partea de jos a ghiozdanului sa se plieze pe curbura lombara”, sustine specialistul.

Nu-l lasa sa ridice greutati mari

Un studiu american a demonstrat ca rucsacul trebuie sa cantareasca sub 10% din greutatea copilului. Cu toate acestea, o mare parte dintre elevi duc in spate, zilnic, o greutate cu mult mai mare. In plus, nu de putine ori, chiar si in timpul orelor de joaca au tendinta sa ridice tot felul de obiecte mult prea grele pentru coloana lor. “La joaca, cei mici trebuie supravegheati, pentru ca orice miscare brusca sau efort excesiv le poate provoca leziuni la coloana. Cele mai frecvente sunt luxatiile dorsale, adica mici rupturi la nivelul ligamentelor sau muschilor spatelui”, explica specialistul Bio Ortoclinic.

Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie! 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023

Atentie si la incaltaminte!

Pantofii copiilor trebuie sa aiba talpa joasa, sa fie confortabili si sa sustina pozitia corecta a corpului. ”Cei mai buni sunt cei cu talpa ortopedica”, recomanda dr. Ahmad Rawachdeh, potrivit caruia nici balerinii nu sunt indicati la varste fragede, pentru ca nu sustin deloc piciorul.

Ia-i un birou inclinat

Ideal ar fi ca suprafata de lucru a biroului sa fie inclinata, cum erau candva bancile la scoala. Explicatia acestei recomandari este simpla: daca masa de birou este dreapta, copilul va avea tendinta sa se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine si pentru a putea scrie si citi, fortandu-si coloana. Mai mult, inaltimea scaunului trebuie sa-i permita copilului sa atinga podeaua cu toata suprafata talpilor.

Salteaua de pat: fara arcuri

Si patul este o importanta piesa de mobilier, asa ca e bine sa fie de calitate, tare, fara arcuri. Cele mai bune sunt cele ortopedice, dar trebuie alese in functie de pozitia in care doarme copilul: sa fie tari, daca obisnuieste sa doarma pe spate, potrivit de tari, atunci cand se odihneste in pozitie fetala, si suficient de moi in cazul in care doarme pe burta.

Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Bullying in randul copiilor – preventie si sfaturi

Inotul este de ajutor

Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este inotul. Acesta pune la lucru toata musculatura si are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioza si cifoza, conform ortopedului. Alte activitati fizice recomandate sunt ciclismul si vaslitul, dar si plimbarile in aer liber, acestea din urma relaxand muschii dorsali. ”Copiii care au probleme cu spatele nu au voie sa joace fotbal sa faca sarituri sau sa joace tenis, sporturi care implica miscari si rasuciri bruste si solicita partea de jos a coloanei”, subliniaza ortopedul.


Foto: dotshock / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri