ghid pentru o viaţă împlinită

Sarcina extrauterina (ectopica)

Sarcina este vizibila in uter la 6 saptamani de la prezenta ultimei menstruatii. In general sarcina extrauterina apare la nivelul trompelor uterine si chiar la nivelul ovarului.

Sarcina este vizibila in uter la 6 saptamani de la prezenta ultimei menstruatii.Majoritatea sarcinilor extrauterine se dezvolta la nivelul trompelor uterine sau chiar si la nivelul ovarului, in interiroul abdomenului sau in partea interioara a uterului.Din nefericire, o astfel de sarcina nu poate duce la dezvoltarea copilului. In cazul in care este lasata netratata determina complicatii ce ar pune in pericol viata pacientelor. De aceea, in cazul nu se produce avort spontan este nevoie de interventia medicului.Care sunt riscurile?Prezenta unei hemoragii, ruperea trompei uterine precum si incapacitatea de a mai avea copii (in situatia in care se distruge o trompa uterina) sau chiar si aparitia unei alte sarcini ectopice.Trompa uterina afectata este indepartata partial sau in totalitate.Foarte multe femei apeleaza la tratamente pentru combaterea infertilitatii si aceste tratamente determina la randul lor superovulatia.Mai frecvent intalnita este la femeile de peste 30 de ani sau in cazul femeilor care au avut un numar mare de avorturi sau chiar un numar mare de parteneri de sex.De ce apar aceste tipuri de sarcini?Motivul: existenta unei trompe uterine anormale care nu permite ca oul feritlizat sa ajunga in uter. Aceste trompe anormale isi fac aparitia din cauza unor boli inflamatorii pelvine(de exemplu Chlamydia), din cauza unei alte sarcina ectopice sau in urma unei interventii medicale asupra unei trompe.Fertilizarea in vitro poate determina revarsarea oului fertilizat in trompa uterina.Fumatul poate fi considerat un factor destul de important privind aparitia unei sarcini ectopice. Se pare ca acesta afecteaza normalitatea trompelor uterine.Cum ne dam seama de aparitia unei sarcini ectopice?Intr-o prima faza nu se pot observa diferente intre o sarcina normala si o sarcina extrauterina. Totusi,o data cu dezvoltarea fetusului apar simtpome ca:- semne precoce de sarcina- dureri in timpul actului sexual- sangerari vaginale- ameteli, senzatii de lesin - acestea apar din cauza hemoragiilor interne)- dureri pelvine ( in partea dreapta sau stanga )O astfel de sarcina se poate dezolta foarte mult si ar putea necesita interventia chirurgicala de urgenta, deoarece de-a lungul timpului au fost semnalate si cazuri de deces.S-au inregistrat si cazuri, destul de rare, cand in urma unei histerectomii s-au dezvoltat sarcini extrauterine.Majoritatea sarcinilor extrauterine este detectata la un control de rutina (de supraveghere al sarcinii) printr-o ecografie pelvina. In cazuri rare sarcina se dezvolta pana la sfrasit, insa copilul se naste cu probleme.Nu uita: sarcina extrauterina reprezinta o urgenta ginecologica; cu cat este stabilit diagnosticul mai devreme cu atat sunt mai reduse riscurile aparitiei complicatiilor!

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Sarcina extrauterina (ectopica).


sarcina ectopica (11 comentarii, 12089 vizualizari)
dragele mele aveti mare grija cu acest tip de sarcina. am fost genul de femeie care credeam ca mie nu mi s-ar putea intampla. dar destinul mi-a aratat ca m-am inselat. am mai vrut un copil, l-am...
hernia ombilicala in sarcina (1 comentariu, 1327 vizualizari)

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.