21 Septembrie 2015 publicat în Sanatate 64 share-uri

Campania Fii un Pacient ACTIV! este un indemn adresat consumatorilor romani de a-si schimba mentalitatea in privinta serviciilor medicale.

Acest demers este parte a Campaniei nationale de informare si educare a Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania “Fii un Pacient ACTIV!’’- campanie de informare despre drepturile si obligatiile pacientilor.

Campania Fii un Pacient ACTIV! isi propune sa informeze si sa promoveze drepturile pacientilor atat catre beneficiarii de servicii medicale, cat si catre personalul din sistemul medical

Campania Fii un Pacient ACTIV! este un indemn adresat consumatorilor romani de a-si schimba mentalitatea in privinta serviciilor medicale. Vrem ca pacientii romani sa-si constientizeze drepturile, sa le ceara atunci cand acestea sunt ignorate, vrem ca sanatatea sa nu mai fie o preocupare doar in cazurile in care ne este rau sau ne doare ceva. Este timpul sa nu mai asteptam ca schimbarea sa vina de la altii, ci sa o impunem noi insine. Este timpul sa nu mai fim ignoranti, pentru ca sanatatea face diferenta intre viata si moarte. Reamintim pe aceasta cale drepturile pacientilor asigurati: dreptul la informatie medicala, dreptul la confidentialitate si viata privata, dreptul sa alegi cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii, dreptul la tratament si ingrijiri medicale corespunzatoare, dreptul de a cere o alta opinie medicala, dreptul la consultatii preventive, dreptul la servicii medicale acordate de un medic acreditat din afara spitalului, dreptul la despagubiri in cazurile de malpraxis si dreptul de a-ti exprima consimtamantul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu

Avand in vedere discutiile recente privind conditionarea inscrierii in unitatile de invatamant pre-universitare (crese, gradinite, scoli etc.) de efectuarea imunizarilor, APC Romania doreste sa atraga atentia asupra unui caz recent.

Astfel, APC Romania a primit o sesizare din partea unui consumator care, dorind sa-si inscrie copilul la cresa, a fost conditionata de recuperarea vaccinurilor neefectuate. Conform argumentatiei Directiei Crese din cadrul Consiliului Local al Municipiului Alba, aceasta obligatie ar fi stabilita prin HG 1252/2012 pentru aprobarea Metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara si prin Ordinul Ministerului Sanatatii 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor.

RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

Art. 22 din Metodologia adoptata prin HG 1252/2012 stabileste ca printre actele necesare inscrierii copiilor in unitatile care ofera servicii de educatie anteprescolara este inclusa fisa de imunizari, intocmita conform prevederilor elaborate de Ministerul Sanatatii cu privire la intrarea copilului in colectivitate.

Art 2. din Normele adoptate prin Ordinul 1955/1995 stabileste ca in unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii si tinerii care prezinta documente medicale, care atesta starea lor de sanatate si efectuarea imunizarilor profilactice obligatorii.

Totusi, daca mergem la Ordonanta nr. 53/2000 privind obligativitatea raportarii bolilor si a efectuarii vaccinarilor, asa cum a fost aprobata prin Legea 649/2001, vom constata ca niciun articol din acest act normativ nu mentioneaza vreo obligatie in sarcina parintilor de a efectua imunizarile periodice. Dimpotriva, in actul normativ mentionat este folosit cuvantul ”recomandat” in enumerarea vaccinurilor cuprinse in Schema nationala de imunizari.

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Mai mult, chiar Ministerul Educatiei Nationale, intr-un raspuns dat Asociatiei Parintilor pentru o Educatie Sanatoasa (adresa nr. 61182/05.11.2013) mentioneaza clar ca, avand in vedere ca dreptul la educatie si sanatate trebuie asigurat de institutiile statului impreuna cu familia, inscrierea copiilor in unitatile de invatamant preuniversitar nu este conditionata de vaccinarea acestora.

Din pacate, raspunsul primit de consumator de la Consiliul Local al Municipiului Alba omite chiar dispozitiile OG 53/2000 (aprobata prin Legea 649/2001), adica actul normativ la care fac o trimitere indirecta atat HG 1252/2012, cat si Ordinul 1955/1995. Nu se poate discuta de fisa de imunizari si nici de efectuarea imunizarilor profilactice obligatorii fara a mentiona actul normativ care le stabileste. Din pacate, autoritatea locala uita sa mentioneze respectivul act normativ tocmai pentru ca acesta nu obliga parintii sa realizeze imunizarile periodice, ci doar le recomanda.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Din motivele expuse mai sus, consideram ca in acest caz autoritatea locala realizeaza un abuz, facand o interpretare incompleta a legislatiei existente, lasand impresia consumatoarei ca are aceasta obligatie care, de fapt, nu este prevazuta de legislatie.

Intr-o maniera asemanatoare, domnului M. B. i s-a refuzat inscrierea copiilor la cresa, dupa cum relateaza in mesajul pe care ni l-a transmis: “Am doi copii, ambii nevaccinati. Am vrut sa imi inscriu fiul cel mic la o cresa din sectorul 4, iar directoarea cresei mi-a spus ca nu il poate primi pentru ca risca sa fie amendata de Directia de Sanatate Publica pentru nerespectarea Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 1955/1995 pentru aprobarea normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor (pe care l-am si citit si din care nu reiese obligativitatea vaccinarii).

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Concluzia discutiei a fost ca eu ar trebui sa obtin de la DSP o aprobare, un aviz pe care sa il anexez dosarului copilului. Cam asta e povestea. Copilul inca sta acasa”.

APC Romania respinge cu tarie orice astfel de interpretare abuziva a legislatiei. Subiectul vaccinarilor este unul delicat si astfel de atitudini nu pot decat sa provoace si mai multa confuzie in randul parintilor. Recomandam parintilor sa urmeze sfaturile medicilor de familie si al medicilor specialisti pentru a asigura dezvoltarea normala si sanatoasa a copiilor.

“Accesul la serviciile publice trebuie sa fie egal pentru toti cetatenii, indiferent de optiunea acestora cu privire la anumite recomandari medicale. Restrangerea unor drepturi cetatenesti, in speta de fata, dreptul la ingrijire si educatie a copiilor in varsta de pana la 3 ani, de catre unii functionari ai administratiei publice locale constituie o incalcare a Constitutiei Romaniei. Din pacate, astfel de lucruri se intampla tot mai des in societatea romaneasca, anumiti cetateni fiind marginalizati din lipsa educatiei juridice a managerilor unor institutii. Solicit, pe acesta cale, ca institutiile statului, adica Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, sa intervina pentru a stopa astfel de actiuni.” Conf.univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, infiintata la data de 28 februarie 1990. APC-Romania este singura organizatie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu operatorii economici si institutiile statului.

Sursa informatiei: www.apc-romania.ro

Foto: Flickr/ Photography Classes


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri