9 Februarie 2015 publicat în Sanatate 39 share-uri

Depresia sezoniera afecteaza pana la 10% din populatia din zonele cu clima temperata, fiind mai frecventa la persoanele de sex feminin.

Comunicat de presa

Anxietatea si depresia se intorc in forta in primavara, iar rata de suicid este mai crescuta in aceasta perioada fata de restul anotimpurilor. Depresia sezoniera afecteaza pana la 10% din populatia din zonele cu clima temperata, fiind mai frecventa la persoanele de sex feminin.

Pentru multi oameni, primavara aduce un cadru mai mult decat placut: soarele straluceste, dispar gecile groase de iarna, parcurile se umplu de oameni si animale, peisajul redevine verde. Cu toate acestea, multe persoane experimenteaza depresia de sezon sau tulburari afective sezoniere.

De ce apar sentimente negative la venirea primaverii?


Foto: Depresie, Shutterstock

Pentru inceput, este vorba despre schimbare. In timp ce unii oameni nu se tem de modificari in viata lor, alti oameni ies foarte rar din zona lor de comfort si se adapteaza greu la schimbari. Acestea provoaca stari anxioase in special celor predispusi la depresii. De asemenea, si hormonii sunt derutati de schimbarile percepute, iar persoanele care sufera de tulburari afective sezoniere devin melancolice.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi șobolani? Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

Primavara este anotimpul in care revin numeroase amintiri deoarece in aceasta perioada au loc multe evenimente precum nuntile sau ceremoniile de absolvire. Oamenii privesc in trecut cu nostalgie, regret sau cu dorinte neimplinite.

Care sunt simptomele depresiei de sezon?

Simptomele acestei afectiuni se pot agrava in cazul oamenilor care lucreaza pentru multe ore intr-un mediu fara lumina naturala. Printre cele mai raspandite simptome enumeram oboseala, tendinta de izolare, poftele pentru anumite mancaruri sau, dimpotriva, pierderea apetitului, schimbari dese ale starii de spirit, tristete, izolare, evitarea prietenilor sau a celorlalti membri ai familiei, sentimente de neputinta sau inutilitate, insomnii.

Exista oameni care simt o anumita presiune legata de a fi mai bine dispusi in primavara fiindca vad alte persoane in jurul lor care sunt fericite si se bucura de schimbarea anotimpului. Presiunea de a fi la fel ca oamenii din jur si presiunea de a simti la fel ca ei duce catre starea opusa - depresia.

Cum să eviți burnout-ul explorându-ți pasiunile CUM SĂ ÎȚI PROTEJEZI BIJUTERIILE PE TIMP DE VARĂ? Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri