2 Ianuarie 2015 publicat în Sanatate 30 share-uri

"Ar trebui ca oamenii sa invete sa se hidrateteze constant, chiar si atunci cand nu simt nevoia, mai ales ca, pe masura ce inaintam in varsta, abilitatea noastra de a percepe senzatia de sete scade, crescand astfel riscul de deshidratare."

Comunicat de presa

Setea apare in momentul in care organismul resimte un deficit de apa, ceea ce corespunde cu o pierdere in greutatea corporala de 3% sau poate chiar mai mult.

Corpul uman este compus in proportie de peste 60% din lichide. Cantitatea de apa din organism este reglata constant pentru a asigura necesarul de lichide, care poate varia de la o zi la alta, in functie de activitatile fiecarei persoane. Atentie, insa, la oamenii sanatosi, aceasta cantitate nu trebuie sa creasca sau sa scada cu mai mult de 1% pe zi.

Foto: Hidratare, Shutterstock

De obicei, oamenii beau lichide doar atunci cand le este sete. Totusi, trebuie sa se tina cont de faptul ca setea apare cand organismul este deja deshidratat. Drept urmare, ar fi indicat ca oamenii sa invete sa se hidrateteze constant, chiar si atunci cand nu simt nevoia, mai ales ca, in timp, pe masura ce inaintam in varsta, abilitatea noastra de a percepe senzatia de sete scade, crescand astfel riscul de deshidratare, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, Seful Sectiei Diabet II din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie Si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu din BucureSti.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie

Ghidurile europene in materie de nutritie mentioneaza ca barbatii trebuie sa bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, in timp ce femeile 2 litri de lichide pe zi. Aproximativ 80% din consumul total de apa provine din cantitatea de lichide ingerata, atat apa, cat si alte bauturi (sucuri, lapte, bauturi racoritoare, cafea si ceai), in timp ce restul de 20% provine din alimente.

Oamenii aleg sa consume in special sucuri, bauturi racoritoare, ceai, lapte in loc de apa plata pentru gustul lor placut. De preferat ar fi insa sa nu se abuzeze de acestea in detrimentul apei plate. Pe de alta parte, nu este indicat nici ca aportul de lichide sa provina exclusiv din consumul de apa, avand in vedere ca majoritatea bauturilor furnizeaza organismului substante nutritive esentiale, cum ar fi vitamine, antioxidanti si electroliti, necesari bunei functionari a organismului. Important este ca oamenii sa se hidrateze, a explicat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, adaugand ca o persoana nehidratata corespunzator poate acuza dureri de cap, greutate in concentrare si chiar oboseala.

Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Specialiștii atrag atentia ca, in momentul n care organismul nu primedte suficiente lichide, scade volumul de sange din organism, scazand in acelasi timp si cantitatea de oxigen si numarul de substante nutritive vitale necesare organismului pentru a functiona corect.

* Importanta consumului adecvat de lichide a fost discutata in cadrul simpozioanelor Nutritie, Sanatate Si Longevitate, dedicate medicilor de familie.

Foto homepage: Supa, lichid via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri