Anxietatea face parte din reactiile emotionale fundamentale ale omului, insa nu trebuie sa ne lasam coplesiti de ea.

Cele mai multe persoane nu recunosc anxietatea chiar daca sufera si isi traiesc viata in umbra ei, in schimb ajung sa creada ca este ceva “gresit” cu ele, ca sunt ciudate, slabe, sau chiar ca o iau razna. Din pacate, aceste ganduri nu fac decat sa agraveze situatia si sa creeze un mediu propice pentru anxietate.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o emotie fundamentala, pe care o intalnim la persoane din toate culturile si de toate varstele. Aceasta emotie ne este cunoscuta tuturor, am trait-o in numeroase situatii de viata, chiar din copilarie. O simtim ca o stare de neliniste, in care asteptam sa se intample ceva rau sau simtim ca nu ne mai aflam in siguranta.

Nelinistea care pune stapanire pe noi nu este doar o stare mentala, ci o traim in intreg corpul nostru: inima ne bate mai puternic, respiratia ne este ingreunata sau foarte accelerata, ne simtim muschii incordati, transpiram, ne strange stomacul. In momentele in care simtim aceste lucruri ne este foarte greu sa stam intr-un loc, simtim nevoia sa facem ceva, sa ne miscam dintr-un loc in celalalt, sa vorbim cu cineva, iar mintea noastra se afunda in amintiti neplacute, imagini inspaimantatoare, indoieli si in griji.

Foto1: anxietate, Shutterstock
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită

Cauze ale anxietatii

Tulburarile de anxietate pot fi cauzate de factori de mediu, factori medicali, chimia creierului, abuz de droguri sau o combinatie a acestora si genetic. Se declanseaza cel mai frecvent din pricina stresului permanent din viata noastra dar, putem fi chiar noi cei care le declansam prin gandurile negative si obiceiul de a pune mereu raul inainte.

Anxietatea nu este in sine o problema mentala si nu reprezinta o emotie rea sau disfunctionala pe care trebuie sa o eliminam complet din viata noastra. Anxietatea poate fi un semnal de alarma ca ceva in viata noastra nu merge tocmai bine, ceva de care nu suntem constienti sau evitam pentru ca ne este teama de schimbare. Este o emotie naturala care s-a pastrat in evolutia noastra pentru ca are un scop important in supravietuire.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri