19 Iunie 2014 publicat în Sanatate 43 share-uri

Ai probleme de vedere? Lentilele de contact te strang, iti cad sau nu ti se potrivesc?

Citeste un articol util de la Expertul Garbo Alexandru Alecu, specialist in optica medicala si lentile de contact

Videt.ro

______

Cateva din motivele pentru care lentilele nu ti se potrivesc sunt nerespectarea regulilor de igiena si purtarea lor „dupa ureche”, fara un consult oftalmologic inainte.

Doar 2% dintre cei care poarta lentile de contact cunosc regulilele de igiena si purtare ale acestora!

Un studiu socant facut de Jurnalul de Optometrie arata ca 80% dintre purtatorii de lentile de contact sunt ferm convinsi ca respecta toate regulile de igiena pentru purtarea lentilelor, insa de fapt.. doar 2% le cunosc si aplica in realitate! Iata de ce regulile merita reamintite!

Lentilele de contact nu se pot purta la intamplare sau ca un simplu moft. Ca in cazul oricarui dispozitiv medical, exista cateva riscuri la care te poti expune daca le porti fara prescriptie, sau daca nu respecti regulile de purtare si ingrijire ale acestora.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Ce trebuie stii despre lentile de contact?

Ochiul fiecarei persoane este unic, prin urmare lentilele nu pot avea marimi universale. Ele sunt realizate pe dimensiuni individuale.

Principalii parametri ai lentilelor sunt raza de curbura si diametrul. Daca acesti parametri nu sunt masurati dupa ochiul persoanei care va purta lentile, putem considera lentilele nepotrivite pentru acea persoana.
Lentilele de contact, fie medicale, fie decorative, sunt dispozitive medicale din clasa IIB, care nu pot fi vandute fara autorizatie din partea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, din cadrul Ministerului Sanatatii. Expertul Garbo va recomanda doar cumpararea lor din magazine autorizate.

Ce probleme ce pot aparea din cauza lentilelor luate fara prescriptie?

Dr. Crina Tanasescu, Medic Primar Oftalmolog, descrie problemele ce apar in urma utilizarii lentilelor de contact nepotrivite:

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023

Din cauza alegerii gresite a lentilelor poate aparea disconfortul, durerea si chiar ulceratiile corneene. Acest lucru se intampla in cazul in care lentilele de contact au fost cumparate „dupa ureche”, fara prescriptie sau un consult in prealabil. In aproape 100% din cazuri raza de curbura sau diametrul lentilelor nu se vor potrivi cu ochii persoanei.

Probleme mai apar si din cauza nerespectarii regimului de intretinere si timpilor de purtare, din cauza carora pot aparea inflamatii corneene, iritatii sau conjuctivite.

Chiar si purtarea lentilelor nepotrivite pentru scurt timp (pana in cateva minute) poate cauza astfel de probleme.

Alexandru Alecu, specialist la optica medicala Videt, specializata pe lentile de contact, adauga:

„In alte tari se desfasoara campanii de informare asupra utilizarii lentilelor de contact in lipsa unei prescriptii, iar in Statele Unite, UK si Japonia (in curand si in Canada) a devenit ilegal sa vinzi sau sa cumperi lentile de contact de orice tip in lipsa unei retete valabile de la un medic oftalmolog.

Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Exista foarte multi elevi si studenti interesati de lentile de contact, in special decorative sau colorate, de aceea un avertisment in scoli, licee si facultati ar fi mai mult decat bine venit. Achizitionarea unor lentile, fie medicale, fie doar colorate, necesita obligatoriu un consult specializat in prealabil. Numarul incidentelor raportate la nivel european si american nu este de trecut cu vederea, iar pericolele purtarii lentilelor nepotrivite sunt mari: iritare, inflamare, zgarierea corneei si afectarea vederii, in anumite cazuri chiar orbire.
In lipsa unui sistem de control al retetei, evitam furnizarea de lentile catre pacientii care nu au aceste informatii de la medic, sau au o presccriptie foarte veche.

Ce probleme pot aparea la purtarea lentilelor nepotrivite?

Daca parametri lentilei sunt incompatibili cu cei ai ochiului, pot sa apara afectiuni oculare precum:

Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Caria dentară – ce este și cum se tratează Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?
  • zgarierea corneei
  • infectii ale corneei
  • conjunctivita
  • probleme cu vederea sau chiar pierderea definitiva a vederii

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri