2 Iunie 2014 publicat în Sanatate 32 share-uri

Cititi un interviu interesant cu Monica Dascalescu, biolog principal si embriolog senior la Columna Medical Center!

Garbo.ro: Este infertilitatea o problema medicala grava in momentul de fata in Romania? Credeti ca in prezent in Romania dezvoltarea FIV este de competenta celei de afara? Dispunem de o tehnologie si de un know-how la nivelul celui occidental?

Dr. Monica Dascalescu: Infertilitatea este o mare problema in Romania ca si pe plan modial. La noi in tara, 1 din 6 cupluri are probleme de infertilitate.Specialistii nostri in tehnicile de reproducere umana asistata (desi putini, din pacate) sunt la fel de bine pregatiti ca si cei din strainatate.

Rezultatele noatre sunt la fel de bune si am curajul sa spun ca sunt cateva clinici din Romania cu rezultate cu adevarat exceptionale. Dotarile laboratoarelor si tehnicile utilizate sunt de ultima ora.

Garbo.ro: Stim ca legislatia care ar trebui sa reglementeze reproducerea umana asistata lipseste cu desavarsire in Romania. Nu exista programe sociale privind conceptia, nici dotari sau subventii de stat pentru tratamentul infertilitatii, nici sprijin financiar din partea statului pentru cei care doresc sa apeleze la fertilizarea in vitro. Se anunta insa vesti mai bune in viitorul apropiat?

Dr. Monica Dascalescu: Vesti bune in viitorul apropiat mi-as dori sa fie! Ar fi nevoie de o lege a reproducerii asistate (o lege buna, completa si competenta) care sa fie in sfarsit votata.

Garbo.ro: Ce recomandati tinerilor medici din Romania care ar dori sa se specializeze in reproducere asistata?

Dr. Monica Dascalescu: Aceasta specializare trebuie sa fie imbratisata de mai multi medici tineri si biologi pentru ca satisfactiile sunt imense si pentru ca in viitorul, nu prea indepartat, tot mai multe cupluri vor fi nevoite sa apeleze la aceste tehnici de reproducere asistata.

Garbo.ro: Ne puteti spune despre un caz din experienta dumneavoastra profesionala care v-a marcat in mod deosebit? Exista un caz spectaculos in domeniul embriologiei care v-a impresionat?

Dr. Monica Dascalescu: Am avut numeroase cazuri dificile care s-au soldat aproape miraculos cu obtinerea celui mai pretios cadou pe care poate sa-l faca viata: un copil. Imi este foarte greu sa va vorbesc de unul anume.

Garbo.ro: Ce progrese credeti ca va aduce viitorul pentru fertilizarea in vitro? Ce visati sa realizati pe viitor in acest domeniu?

Dr. Monica Dascalescu: Progresul pe care il asteptam cu totii este acela de a reusi sa crestem substantial peste 70% rata de succes a acestor proceduri. Aceasta crestere trebuie sa fie constanta pe tot parcursul anului, nu ocazional.

un interviu de Dana Negoita


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri