2 Iunie 2014 publicat în Sanatate 32 share-uri

Cititi un interviu interesant cu Monica Dascalescu, biolog principal si embriolog senior la Columna Medical Center!
Cititi un interviu interesant cu MONICA DASCALESCU, biolog principal si embriolog senior la Columna Medical Center. Doamna doctor Monica Dascalescu este unul dintre cei 4 embriologi seniori din Romania si a binevoit sa ne raspunda unor intrebari legate de fertilitate/ infertilitate, fertilizare in vitro (FIV), inseminare artificiala.

Garbo.ro: Ce presupune de fapt procesul de fertilizare in vitro? Dar cel de inseminare artificala? In ce cazuri se poate efectua inseminarea artificiala si in ce cazuri fertilizarea in vitro?

Dr. Monica Dascalescu: Procesul de fertilizare in vitro presupune recoltarea ovocitelor (in urma stimularii ovariene) si punerea lor in contact cu spermatozoizii in laboratorul de embriologie.

Fertilizarea in vitro are doua parti distincte:

A) Fertilizarea in vitro clasica;
B) ICSI (injectie intracitoplasmatica).

a) Ovocitele si spermatozoizii se pun in contact intr-o placuta. Rezulta embrioni care dupa 48h – 72h, 5-6 zile se repun in uterul matern prin manevra numita embriotransfer.Aceasta metoda se poate face daca numarul si morfologia spermatozoizilor se incadreaza in anumiti parametri.

b)Scaderea drastica a numarului de spermatozoizi cat si morfologia atipica au condus la punerea la punct a tehnicii numite ICSI.

Inseminarea artificiala este cea mai simpla metoda de reproducere umana asistata, in cadrul careia sperma este preparata dupa niste metode speciale, de altfel aceleasi din fertilizarea in vitro, dupa care se introduce direct in uterul matern. Prezenta trompelor uterine si a ovulatiei este imperioasa.

Indicatiile pentru ferilizarea in vitro sunt multiple, cea mai uzuala find lipsa trompelor uterine.

Garbo.ro: Stim cu totii ca varsta este un factor important in fertilitatea / infertilitatea unei femei. Ce sfaturi recomandati femeilor de peste 30-35 de ani , care nu au avut niciun copil, pentru a-si proteja fertilitatea?

Dr. Monica Dascalescu: Pentru ca o femeie de 30-35 de ani sa stie ce rezerva ovariana are, trebuie (evident la indicatiile specialistului in infertilitate) sa-si faca testul AMH.

Femeile care din nefericire trebuie sa urmeze un tratament oncologic pot sa-si conserve ovocitele prin crioconservare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri