23 Mai 2014 publicat în Sanatate 2 share-uri

Prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani care sufera de aceasta afectiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200, arata rezultatele finale ale Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Comunicat de presa

Rezultatele sunt prezentate in premiera cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, desfasurat la Sibiu, in perioada 21-24 mai 2014.

Cifrele arata ca in topul regiunilor cu cei mai multi diabetici se afla Sudul tarii, unde s-a inregistrat o prevalenta a diabetului de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79%. Pe locul trei in topul prevalentei diabetului se afla regiunea de Nord-Est (12,38%), urmata indeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) si Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR arata ca regiunile cu cei mai putini diabetici sunt Vestul (8,2%) si Centrul (9,99%) tarii.

Dintre pacientii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja in evidenta medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidentiaza o rata de depistare superioara fața de cea raportata in Europa. In ceea ce priveste prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arata ca exista peste trei milioane de romani cu prediabet, ceea ce inseamna o prevalenta de 18,4%.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

“Asa cum ne asteptam in momentul in care am demarat acest amplu studiu national, numarul romanilor cu diabet zaharat este mult mai mare decat cel al persoanelor existente in evidentele medicilor diabetologi. Datele finale ale studiului PREDATORR indica o prevalenta crescuta a diabetului zaharat si a prediabetului, cu o valoare dubla fata de estimarile anterioare. De asemenea, prevalenta supraponderii si a obezitatii este cu mult peste estimarile anterioare, fapt care explica partial prevalenta crescuta a diabetului si a prediabetului. In acest context se impun, de urgenta, masuri de implementare a Programelor nationale de preventie a patologiei metabolico-nutritionale in populația generala a Romaniei”, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală Alimentația copiilor, ca un parc de distracții – sfaturile prof. univ. Răzvan Cherecheș

Rezultatele finale ale studiului epdemiologic PREDATORR mai arata ca peste 80% din populatia adulta a Romaniei cu varsta cuprinsa intre 20-79 de ani prezinta anomalii ale lipidelor sanguine, in timp ce peste 2,6 milioane de romani, cu varsta cuprinsa intre 20-79 de ani, au hiperuricemie (sindrom caracterizat prin cresterea nivelului de acid uric in sange).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri