"Dansul este poezia piciorului" - John Dryden, poet, dramaturg si critic literar englez.

La origine, cuvantul „dans” provine din limba sanscrita si se traduce prin „tensiune”. Cu alte cuvinte, dansul a fost inca din timpuri stravechi un mod de eliberare a oricarui tip de tensiune interioara.

Studiile arheologice dovedesc ca dansul a fost o forma de exprimare timpurie a oamenilor, ce a precedat comunicarea prin cuvinte. Practic, dansul a reprezentat o prima forma de limbaj si exprimare a emotiilor, a credintelor, chiar si a ritualurilor de vindecare. Dansul a insotit intotdeauna marile evenimente din viata oamenilor si din comunitati, dar si sarbatorile ori ritualurile religioase.

Mai tarziu, dansul a fost inclus si in alte forme de arta, insotind marii povestitoti ai legendelor antice, piesele de teatru si, mai tarziu, devenind un element de baza in musicaluri.

Lgenda... dansului

Aceasta forma de miscare dateaza din cele mai vechi timpuri in comunitatile umane. Se pare ca omul, mergand pe stanca pesterii, si-a observat umbra miscandu-se oata cu el, astfel ca a inceput sa realizeze tot felul de miscari haotice, bucurandu-se de „dansul umbrei” sale.

Va invitam sa descoperiti mai jos 10 curiozitati despre dans.

Stiati ca... dansul este vechi de 9000 de ani?

Prima dovada arheologica in privinta dansului provinde de la picturile rupestre din India, vechi de 9000 de ani.

Stiati ca... dansul arde multe calorii?

Dasul este o forma distractiva de miscare care poate inlocui cu succes un program intens de sport. Studiile arata ca o ora de dans poate arde intre 500 si 700 de calorii! Dansatorii profesionisti pot arde intr-un spectacol de balet, de 3 ore, atatea calorii cat un atlet care alearga 28 de kilometri sau cat un fotbalist intr-un meci!

Stiati ca... dansul prezinta efecte terapeutice?

Psihologi, terapeuti si instructori din lumea intreaga folosesc dansul ca mijloc terapeutic. Institutii medicale de prestigiu au cercetat efectele dansului asupra sanatatii fizice si psihice, iar concluziile au fost uimitoare. Dansul reda echilibrul interior, reface energia organismului, creste imunitatea si trateaza eficient depresia ori anxietatea.De asemenea, prin dans scade riscul de boli si complicatii cardiovasculare, iar diabetul este ameliorat.
Neurologii si psihiatrii au sesizat efectele pozitive ale dansului si asupra creierului. Se pare ca aceasta activitate imbunatateste functiile cerebrale, memoria si previne aparitia bolii Alzheimer.

Stiati ca... dansul este cel mai bun exercitiu?

Un studiu realizat de o echipa de cercetatori italieni si prezentat in cadrul unei conferinte organizata de American Heart Foundation, demontreaza ca dansul este cea mai buna forma de miscare pentru trup si minte. Dansul este superior oricarei forme de exercitiu fizic pentru mentinerea sanatatii inimii.

Stiati ca... dansul este instinctiv?

Miscarea ritmica a corpului este instinctiva. Aceasta se combina, constient sau nu, cu ritmurile naturii. Priviti copiii mici cum isi manifesta emotiile pe melodiile preferate.

Stiati ca... pot dansa chiar si persoanele cu dizabilitati?

Cursurile de dans special concepute pentru persoanele cu dizabilitati sunt foarte populare in Europa. Exista chiar concursuri de dans pentru astfel de persoane!

Stiati ca... Aproape nu exista limita de varsta pentru a dansa?

De cum sta in picioare, omul poate dansa pana la venerabile varste . Un exemplu il reprezinta cazul lui John Lowe, care a inceput cursurile de balet la 79 de ani, iar la varsta de 91 de ani inca danseaza.

Stiati ca... dansul este o adevarata terapie de cuplu?

Aceasta forma de miscare intareste comunicarea in cuplu, testeaza limitele, creste increderea intre parteneri si ii ajuta pe cei doi sa se cunoasca mai bine.

Stiati ca... dansul dezvolta raporturile cu mediul?

Initial, prin dans, ne concentram asupra propriei persoane, ca mai apoi sa devenim mult mai constienti de mediul inconjurator. Dansatorii profesionisti au vederea periferica foarte dezvoltata, mai mult chiar decat pictorii.

Stiati ca... dansul imbunatateste digestia?

Multe din tulburarile digestive isi gasesc remediul in dans. Aceasta forma de miscare stimuleaza majoritatea muschilor din corp, inclusiv cei aflati in zona abdominala. Miscarile ritmice se transmit sistemului digestiv, in acest fel tranzitul intestinal este imbunatatit si multe din tulburarile abdominale dispar.

Stiati ca... dansul ne face mai fericiti?

Nu este de mirare ca cei care au intrat in lumea dansului nu mai renunta niciodata la aceasta pasiune. Studiile arata ca, in timpul dansului, creste secretia de endorfine la nivelul creierului. Endorfinele sunt supranumite si „hormonii fericirii”, fiind raspunzatoare de starea de bine.

Dansati pentru a alunga tensiunile, dansati pentru a fi mai fericiti!

Foto: tango sportiv, bucuria de a dansa @ Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri