Modul in care celulele stem embrionare pot fi diferentiate in diferite tipuri de celule specializate, cum ar fi celulele pancreatice sau cele hepatice reprezinta obiectul de studiu al specialistilor de la Universitatea din Copenhaga. Recent, cercetatorii danezi au publicat un raport amanuntit in revista stiintifica eLife, in care prezinta stadiul avansat al studiului la care lucreaza.

COMUNICAT DE PRESA

• Danemarca aloca 11,1% din PIB sistemului de sanatate sau 4.464 dolari per capita;
• Stem SURE este reprezentanta din Romania a StemCare – cea mai importanta banca de celule stem din Scandinavia;
• Cercetatorii danezi au progresat in demonstrarea utilitatii celulelor stem in tratamentele pentru diabet zaharat sau boli de ficat;
• Tarile scandinave sunt printre statele europene care acorda o atentie deosebita cercetarilor in domeniul celulelor stem.

Aceasta ultima cercetare a Centrului Danez de Celule Stem (Danstem), din cadrul Universitatii din Copenhaga, ajuta la identificarea modului in care celulele stem creaza asa-numitele cai si punti care contribuie la diferentierea si specializarea ulterioara in celule adulte.

Celulele aflate in curs de dezvoltare se misca in permanenta, in acest proces organizand si construind un mediu care seamana foarte mult cu infrastructura unui oras. Noile rezultate aparute in publicatia eLife arata, in primul rand, faptul ca celulele embrionare primesc semnale si instructiuni de la alte celule, care permit organizarea intr-o infrastructura, ale carei punti conduc spre transformarea ulterioara in celule pancreatice sau hepatice.

“Rezultatele publicate in Danemarca reprezinta un pas important pentru terapiile cu celule stem folosite in cazul unor boli precum diabetul zaharat sau bolile de ficat. Aceasta informatie arata cat de importante sunt celulele stem pentru viitorul medicinei, in general, si al Medicinei Regenerative, in particular”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, presedinte Stem SURE, filiala locala a bancii daneze StemCare – cea mai importanta banca de celule stem din Scandinavia.

Rezultatele danezilor aduc o noua lumina in directia tehnicilor deja existente pentru crearea de celule stem ale ficatului sau pancreasului, ultimele anunturi privind dezvoltarea acestor tipuri de celule venind in toamna anului trecut, din partea cercetatorilor britanici de la Universitatea Cambridge.

“Faptul ca acum reusim sa intelegem mai bine impactul mediului fizic asupra dezvoltarii celulelor este extrem de valoros. Ne permite sa determinam si sa asiguram mediul optim in laborator pentru ca celulele stem sa se dezvolte in celule specifice, mature”, a spus profesorul Joshua Brickman de la Danstem.

Profesorul Brickman si echipa sa au mai descoperit ca pot sa izoleze aceste punti de celulele stem aflate in proces de dezvoltare si, practic, sa le inghete. Aceste punti au fost folosite intr-un alt experiment, care a aratat ca, in absenta unui semnal, o punte poate fi folosita in imbunatatirea dezvoltarii si diferentierii ulterioare a celulelor.

Danemarca este, alaturi de Suedia, lider recunoscut la nivel mondial al sistemelor de sanatate publica, tarile scandinave fiind printre statele europene care acorda o atentie deosebita cercetarilor in domeniul celulelor stem.

Danemarca cheltuieste 9,8% din PIB pentru sistemul de sanatate, iar speranta de viata din aceasta tara este de 78,6 ani. Totodata, Danemarca este unul din liderii mondiali in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei de ultima generatie pentru ingrijirea sanatatii, iar calitatea serviciilor medicale este printre cele mai ridicate din randul celor oferite in tarile europene.

***
Despre Stem SURE
Stem SURE este reprezentanta in Romania a Bancii StemCare – cea mai importanta banca de celule stem din Scandinavia. Activitatea StemCare A/S DK se desfasoara in Danemarca, care, alaturi de Suedia, este leader recunoscut la nivel mondial al sistemelor de sanatate publica.

Stem SURE a fost autorizata sa isi desfasoare activitatea in Romania de catre Agentia Nationala a Transplantului din Romania, incepand din data de 30 Aprilie 2009. Conform Autorizatiei Stem SURE, probele de sange prelevate de catre personalul medical sunt transportate si conservate in Danemarca, in laboratoarele Bancii StemCare A/S, institutie acreditata de autoritatile competente din Danemarca sa desfasoare aceasta activitate si agreata de catre Agentia Nationala de Transplant din Romania.

Foto homepage: Shutterstock.com; celula, celula stema


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri