28 Ianuarie 2014 publicat în Sanatate 38 share-uri

Astazi nu mai este un mister faptul ca diabetul zaharat afecteaza vasele la nivelul ochiului. Iata ce ne marturiseste specialistul oftalmolog - sfaturi pretioase pentru vedere buna.

Dr. Speranta Schmitzer - medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmestet

Expert Garbo

_________

Diabetul ziaharat este o boala care afecteaza un numar tot mai mare de persoane. Intre bolile asociate diabetului zaharat se numara si cele care afecteaza vederea pacientului. Adeseori, ele pot conduce la orbire. Cei care sufera de diabet zaharat pot preveni, intr-o oarecare masura, aceste probleme prin intermediul unor metode destul de simple, dar foarte utile sanatatii ochilor.

Conform Federatiei Internationale de Diabet, aproximativ 1,5 milioane de romani sunt diabetici, numarul crescand cu 30% in ultimii doi ani. Fiind o boala a metabolismului, diabetul zaharat nu afecteaza doar procesul digestiv, ci si echilibrul intregului organism. Astfel, consecintele diabetului zaharat se reflecta pe termen lung si afecteaza vasele de sange ducand la complicatii la nivelul ochilor, rinichilor, sistemului nervos.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut

Cele mai frecvente afectiuni oculare declansate de diabet sunt retinopatia diabetica, glaucomul si cataracta. Acestea au o evolutie „silentioasa”, iar depistarea tarzie ingreuneaza procesul de vindecare si creste probabilitatea de pierdere a vederii.

Diabetul zaharat afecteaza vasele de sange mici, cu precadere pe cele de la nivelul ochiului. Astfel, la examinarea fundului de ochi apar modificari caracteristice retinopatiei diabetice (microhemoragii, exudate, neovase, membrane fibrovasculare, hemoragii vitreene etc). Retinopatia diabetica se caracterizeaza prin scaderea progresiva sau brusca a acuitatii vizuale (ce nu poate fi corectata cu ochelari). Exista un tratament diferentiat in functie de stadiul retinopatiei diabetice: aplicare de laser pe retina sau chirurgie.”, explica dr. Speranta Schmitzer, medic oftalmolog la Clinica Oftalmestet.

5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

In retinopatia diabetica avansata poate sa apara o forma de glaucom caracterizata prin cresterea tensiunii intraoculare si aparitia de vase noi la nivelul irisului, greu de stapanit. Datorita alterarii metabolismului general se modifica transparenta cristalinului (apare cataracta). Tratamentul acesteia este chirurgical, cu implantarea de cristalin artificial.

Foto articol: vederea in diabet by Shutterstock.com

Foto interior: consultatie oftalmologica by Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri