Dintre toate procedurile chirurgicale, rinoplastia este cea mai veche, ea fiind practicata in Egiptul Antic, ca modalitate de reparare si remodelare a nasului, in urma unor fracturi si traumatisme.

Comunicat de presa

Operatiile estetice au luat amploare in ultimele doua decenii, prin prisma unei promovari agresive in randul vedetelor. Daca in trecut reprezenta un subiect tabu, astazi nu se mai sfieste nimeni sa recunoasca avantajele unor astfel de interventii.

Ce nu stiam insa....

Dintre toate procedurile chirurgicale, rinoplastia este cea mai veche, ea fiind practicata in Egiptul Antic, ca modalitate de reparare si remodelare a nasului, in urma unor fracturi si traumatisme. Considerat "parintele" operatiilor de reconstructie nazala, Sushruta a dezvoltat aceste tehnici in India anilor 800 i. Hr.

Mai aproape de zilele noastre, un medic O.R.L. american a realizat in anul 1887 prima rinoplastie in scop estetic, corectand un nas "turtit". Urmatorul pas a fost corectarea deviatiilor de sept, in jurul anilor 1900. Evolutia rapida a dus la un val de solicitari, cunoscuta fiind preocuparea oamenilor fata de aspectul fizic, precum si dorinta de a duce o viata lipsita de probleme.

"Rinoplastia este o operatie foarte des intalnita, pentru ca se realizeaza in dublu scop. Estetic, interventia ajuta la corectarea conturului, micsorarea, marirea, ingustarea sau latirea nasului. Functional, rinoplastia este o modalitate de corectare a septului deviat sau a cornetelor nazale si de eliberare a cailor respiratorii. Pentru pacientii cu dificultati respiratorii exista inca un beneficiu: dupa corectarea deviatiei de sept, este posibil sa-si recapete simtul olfactiv", a declarat dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica si doctor in stiinte medicale, Clinica Dr. Cristian Nitescu.

Rinoplastia in 2013

Aparent o interventie banala, rinoplastia este probabil cea mai complexa operatie estetica, care implica si cunostinte O.R.L.. In prezent exista foarte multe procedee si tehnici care ajuta la corectarea si obtinerea rezultatului dorit. Re retinut este faptul ca nicio rinocorectie nu este identica cu alta, tocmai din acest motiv nu trebuie sa existe idei preconcepute.

Oamenii din diferite regiuni ale globului au anumite particularitati din punct de vedere al aspectului nazal. Spre exemplu, afroamericanii sunt renumiti pentru nasul cu varf lat, turtit, cu nari vizibile, cu insuficienta la nivelul dorsului, asiaticii pentru nasul mic, lat cu proiectie scazuta, la nivelul dorsului, cu varf bulbos, moale, cu nari "fluturande", grecii si popoarele arabe pentru nasul de dimensiuni mari cu cocoasa vizibila. Acestea sunt doar cateva tipuri, insa la nivel global, intalnim mari variatii regionale, ceea ce impune o abordare diferita, de la caz la caz.

Foto homepage: Operatie nas, rinoplastie via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri