9 Octombrie 2013 publicat în Sanatate 34 share-uri

Depresia reactiva este tipul cel mai frecvent intalnit de depresie, mai ales in aceasta societate si in acest secol in care parca rezistenta la stres a scazut. Pentru a afla mai multe despre acest tip de depresie am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

Comunicat de presa

Depresia reactiva este tipul cel mai frecvent intalnit de depresie, mai ales in aceasta societate si in acest secol in care parca rezistenta la stres a scazut si noi, ca persoana, am devenit extrem de vulnerabili la factorii ce pot determina aparitia acestei afectiuni.

Pentru a afla mai multe despre acest tip de depresie am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie, care ne-a explicat: Cea mai frecventa intrebare cu care se confrunta un psihiatru atunci cand are in fata o persoana diagnosticata cu depresie este: “Depresia asta de unde vine? Am provocat-o eu? O sa treaca vreodata?”

Cum diferentiem o depresie endogena de o depresie reactiva?

Foto Depresie_Shutterstock

Depresia endogena este acel tip de depresie care are ca si cauza, factorii biologici, ereditari. In schimb, depresia reactiva este determinata de factori psihosociali, de un eveniment traumatic, dificil prin care persoana trece la un moment dat in viata. Debutul simptomatologiei in depresia reactiva nu se produce intotdeauna imediat dupa actiunea factorului favorizant sau in proximitatea acestuia. De cele mai multe ori acest lucru se intampla la o perioada variabila de la actiunea lui, frecvent prin efect cumulativ.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Primii 10 factori stresori in viata unui individ sunt in ordine descrescatoare ca intensitate: decesul sotului/ sotiei, divortul, decesul unui membru apropiat al familiei, separarea maritala, ranirea sau boala personala severa, pierderea serviciului, condamnarea la detentie, decesul unui prieten apropiat, sarcina, reajustarea in afaceri.

Cum se manifesta depresia reactiva?

Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de sex, varsta, pregatire intelectuala sau nivel socio-economic, insa nu fiecare dintre noi raspunde la fel la acesti factori declansatori, favorizanti. Reactia emotionala depinde de terenul pe care se grefeaza acesti factori, si cand spunem teren, ne referim la existenta in istoricul medical al pacientului a unei tulburari de personalitate, a unei tulburari anxioase, prezenta lor fiind factor de prognostic nefavorabil. Ca simptome specifice ale depresiei reactive intalnim dispozitia depresiva, iritabila, irascibilitatea, nervozitatea sau scaderea pragului de toleranta la frustrare.


Foto homepage: Depresie femeie_Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri