10 August 2012 publicat în Sanatate 40 share-uri

Tuberculoza (TB) este o boala de natura infectioasa care ataca, cel mai frecvent, plamanii dar care, in formele ei mai rare, poate ataca si alte parti ale organismului (oasele, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos).

Comunicat de presa

Tuberculoza (TB) este o boala de natura infectioasa care ataca, cel mai frecvent, plamanii dar care, in formele ei mai rare, poate ataca si alte parti ale organismului (oasele, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos).

Tuberculoza se transmite pe cale aeriana, de la o persoana bolnava la o persoana sanatoasa, prin intermediul picaturilor de saliva eliminate prin tuse, stranut, vorbit cu voce tare, cantat etc. Orice persoana, indiferent de conditia sociala, este expusa riscului de a se infecta daca inspira aerul care contine picaturi de saliva cu microbi.

Tuberculoza NU se transmite prin strangerea de mana, folosirea acelorasi pahare sau farfurii, toalete etc.

Tuberculoza este o boala care se vindeca numai in conditiile in care se urmeaza cu consecventa tratamentul medicamentos si un regim de hrana si viata adecvat. Netratata corespunzator, tuberculoza cauzeaza decesul.

Simptomele Tuberculozei

Tuberculoza nu doare, acesta fiind unul din motivele pentru care, in general, se intarzie prezentarea la medic. Simptomele tuberculozei – tusea cu expectoratie, care dureaza mai mult de 3 saptamani, tusea cu sangerare, durerea in piept, scaderea in greutate, oboseala, subfebrilitatea, transpiratiile nocturne, nu sunt neaparat specifice si se instaleaza lent, in decurs de mai multe luni, timp in care persoana bolnava este contagioasa pentru cei din jur.

Tuberculoza multidrog-rezistenta (TB-MDR) este o forma de TB cauzata de bacili care au devenit rezistenti la doua dintre cele mai eficiente medicamente anti-TB de prima linie: izoniazida si rifampicina. Din acest motiv, pacientii cu TB-MDR sunt tratati cu combinatii de medicamente de linia a 2-a (capreomicina, kanamicina, cicloserina, PAS, protionamida, ofloxacina, etc.).

Tuberculoza extensiv-rezistenta (TB-XDR) este forma de TB rezistenta atat la rifampicina si izoniazida, cat si la alte 2 clase de medicamente de linia a 2-a (injectabile si fluoroquinolone), foarte utile in tratamentul formelor rezistente de boala.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri