Cancerul de piele reprezinta o crestere anormala a celulelor pielii si apare mai frecvent pe zonele de tegument expuse la soare.
Cancerul de piele reprezinta o crestere anormala a celulelor pielii si apare mai frecvent pe zonele de tegument expuse la soare.

Exista trei tipuri majore de cancer de piele – carcinom cu celule bazale, carcinom cu celule scuamoase si melanomul. Primele doua tipuri se dezvolta cu o viteza redusa si sunt tratabile in majoritatea cazurilor, mai ales daca au fost descoperite la timp. Melanomul este forma de cancer de piele cea mai grava. Afecetaza straturile profunde ale pielii si are un mare potential de a se raspandi in alte tesuturi ale organismului.

Toate cele trei tipuri sunt din ce in ce mai frecvente in zilele noastre, dar majoritatea cazurilor ar putea fi prevenite prin evitarea sau limitarea expunerii la radiatiile ultraviolete si prin acordarea unei mai mari atentii scimbarilor de pe piele care va trezesc suspiciunea. Daca sunt descoperite devreme majoritatea formelor de cancer de piele pot fi tratate cu succes.

Semnele si simptomele cancerului de piele:

Cancerul de piele apare in primul rand pe zonele de tegument expuse la soare – fata, buze, urechi, scalp, gat, piept, brate si picioare. Dar se poate dezvolta si in regiuni care vad rar lumina soarelui – zonele dintre degete, regiunile genitale. Cancerul de piele afecteaza persoane cu toate nuantele de piele, inclusiv cele cu tegumente inchise.

O leziune specifica poate aparea dintr-o data sau se poate dezvolta lent, in functie de tipul de cancer.

Carcinomul cu celule bazale:

Este forma cea mai des intalnita, cea mai usor de tratat si care se raspandeste cel mai greu. Apare de regula sub una din formele:

• O umflatura perlata pe fata, gat sau ureche;
• O leziune plana, de obicei de culoare bruna, ca o cicatrice, pe piept sau pe spate;
Carcinomul cu celule scuamoase:
Este usor tratat daca este descoperit in stadiu incipient, insa se paote raspandi mai usor decat forma precedenta. Cel mai des e intalnit ca:
• Un nodul tare, rosu, pe fata, buze, urechi, gat, brate sau palme;
• O mica zona plata, ca o crusta, pe fata, urechi, gat sau brate.

Melanomul

Este forma cea mai grava si responsabila pentru cele mai multe decese provocate de cancerul de piele.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri