Hepatita B este o infectie virala cu potential letal care afecteaza ficatul.
Hepatita B este o infectie virala cu potential letal care afecteaza ficatul. Virusul hepatitei B (VHB) poate cauza complicatii de lunga durata care pot conduce la leziuni ireversibile ale ficatului (ciroza), cancer hepatic sau insuficienta hepatica. Nu exista un remediu curativ pentru hepatita B, dar vaccinarea poate ajuta in prevenirea infectiei.

Hepatita B este cea mai comuna si grava forma de infectie a ficatului in intreaga lume . Virusul hepatitei B poate fi transmis direct prin contactul cu sange infectat, prin sex neprotejat sau prin injectarea intravenoasa a drogurilor cu ace nesterilizate. Hepatita B este de 100 de ori mai infectioasa decat virusul imunodeficientei umane (HIV).

Virusul hepatitei B (VHB) este o amenintare serioasa pentru sanatatea globala, cu atat mai mult cu cat 2 miliarde de oameni din intreaga lume (1 din trei oameni) sunt infectati cu acest virus. In ciuda disponibilitatii vaccinului care previne infectarea cu VHB, 300-400 de milioane de oameni sufera de infectie cronica cu virusul VHB, care este dificil de depistat fara efectuarea unei analize de sange. Infectia cu virusul hepatitei B reprezinta a zecea cauza de mortalitate in lume. Aproape 1.2 milioane de oameni au murit numai anul trecut in urma complicatiilor provocate de hepatita B. Hepatita cronica B este cauza a 80% dintre cazurile de cancer hepatic.

Cu cat infectia apare mai devreme in cursul vietii cu atat creste probabilitatea ca aceasta sa se cronicizeze si sa duca la aparitia cirozei sau a cancerului hepatic.

Care sunt simptomele?

Hepatita B este dificil de depistat, de fapt 40 % dintre adultii infectati nu prezinta nici un simptom pana la momentul cand infectia devine cronica. 3 Daca o persoana prezinta simptome, acestea pot aparea sub forma simptomelor unei gripe, prin ingalbenirea ochilor si a pielii (icter), oboseala, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, cefalee, greata,varsaturi si dureri ale articulatiilor.

Cum este diagnosticata?

Exista mai multe teste la indemana medicului pentru a evalua afectiunile ficatului sau posibilele viitoare complicatii ale hepatitei B. Acestea includ o serie de analize de sange, de imagistica a ficatului sau biopsia hepatica.

Cum progreseaza boala?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri