25 Mai 2012 publicat în Sanatate 101 share-uri

Zaharul: unul dintre cele mai intalnite ingrediente din alimentele si bauturile consumate zilnic! Stiti ce efecte are zaharul in organsimul nostru si cat de tare ne afecteaza creierul?

Studiile arata ca in ultimii 20 de ani, oamenii au inceput sa consume cantitati exagerate de zahar. Daca la inceputul anilor 1900 consumul mediu de zahar pentru o persoana/an era de aproximativ un kg, adica o punga, in prezent zaharul se consuma fara nicio limita sau vreun semn de intrebar

e. Probabil ca v-ati amintit de punga de zahar de pe raftul dumneavostra pe care ati cumparat-o acum mai bine de o luna si care este inca neinceputa sau din care ati consumat foarte putin, gandindu-va ca nu ati avea cum sa consumati atat de mult! Ei bine, gresit! Trebuie pus la socoteala zaharul care se gaseste in alimente si bauturi: de exemplu, gustul minunat si savoarea unui smoothie sunt date de aproximativ 20 de lingurite de zahar! Poate ca nu consumi acel kilogram de zahar in mod direct, dar cu siguranta consumi echivalentul sau pe parcursul unei luni sau chiar mai putin.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Rețetă de chec alb. Uite ce minunăție poți să faci cu albușurile rămase Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare

Acum ca am lamurit situatia alarmanta a consumului exagerat de zahar, putem spune, cu mana pe inima, ca zaharul nu-ti indulceste viata, desi, de multe ori preferam sa ne inecam amarul intr-o inghetata cu ciocolata.

Zaharul este nociv, si mai mult de atat, cercetatorii americani au venit cu o descoperire noua: zaharul ne face mai prosti!

Acest studiu a fost facut pe doua grupuri de soareci de laborator. Soarecii au fost hraniti cu o solutie concentrata de fructoza, indulcitor ce se gaseste in aproape toate alimentele pe care le consumam.

Inainte de test, soarecii au fost supusi unui training pe durata a 5 zile, training ce s-a desfasurat intr-un labirint creat special pentru ei.

Dupa 6 saptamani de la consumul substantei cu fructoza, soarecii au fost plasati in acelasi labirint pentru a vedea ce schimbari s-au produs. Asa cum era de asteptat, activitatea sinaptica a soarecilor era mult mai scazuta, ei fiind mult mai lenti.

Caria dentară – ce este și cum se tratează

„Activitatea lor cerebrala a fost afectata, la fel si abilitatea de a gandi limpede si de a-si aminti ruta pe care o invatasera cu doar sase saptamani inainte.”, spune Fernando Gomez-Pinilla, profesor neurochirurg la Scoala de Medicina David Geffen din cadrul UCLA.

Pe scurt, consumul mare de fructoza interfereaza cu abilitatea insulinei de a regla modul in care celulele folosesc si depoziteaza zaharul, care este necesar pentru procesarea gandurilor si emotiilor.

„Studiile noastre arata ca o dieta cu cantitati mari de fructoza afecteaza atat creierul cat si organsimul. Este ceva nou.”

„O dieta bogata in fructoza, pe termen lung, altereaza capacitatea creierului de a absorbi informatii. Adaugand acizi Omega-3 meselor tale, acest rau poate fi minimizat.”

Sursa foto: shutterstrock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri