22 Mai 2012 publicat în Sanatate 53 share-uri

Pe 28 iulie acest an, Romania macheaza inca o data Ziua Mondiala a Hepatitei, o zi menita sa aduca in atentia oamenilor cauzele si riscurile pe care hepatita B si C le au asupra sanatatii. In Romania, aproximativ un milion de romani sufera de hepatita B si jumatate de milion cu hepatita C, doi ucigasi tacuti de temut.

La fel ca si in cazul infectarii cu hepatita B, hepatita C are doua faze de dezvoltare:
  • Hepatita C acuta
  • Hepatita C cronica

De asemenea, infectia cu hepatita C este responsabila pentru evolutiile catre cancer si ciroza.

Simptome ale hepatitei C

Desi majoritatea oamenilor infectati nu au simptome, cei care au pierd din greutate, se simt foarte obositi, au dureri musculare, au greata, stare de voma, icter, li se umfla abdomenul etc. Este greu de identificat infectia cu hepatita C pentru ca majoritatea acestor simptome sunt atribuite altor afectiuni.

Teste necesare pentru depistarea hepatitei C

Transaminazele crescute pot fi o prima consecinta a infectiei cu hepatita C. Pentru ca investigatia sa fie completa, medicul va recomanda analiza markerilor pentru hepatite virale, inclusiv pentru VHC. Daca analizele depisteaza infectia virala, se recomanda o ecografie si o biopsie pentru a vedea gradul in care este ficatul afectat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați

Tratament pentru hepatita C


Nu exista tratament care sa poata vindeca hepatita C, dar exista medicatie care poate supresa activitatea virala pentru perioade semnificative de timp. Scopul tratamentului, la fel ca in cazul hepatitei B, este sa opreasca evolutia virusului, sa stopeze evolutia catre cancer sau ciroza si sa creasca calitatea vietii.

In cazul hepatitei C, tratamentul consta in regim alimentar si medicatie antivirala (aceasta prespune tratament cu interferon si ribavirina).

Image (C): www.shutterstock.com - 2251455. Used under license from Shutterstock.com 9.26.2008

O speranta este adusa acum de tripla terapie sustinuta de medicii romani din sectiile de boli infectioase - conform rezultatelor se pare ca in zilele noastre hepatita C se poate vindeca daca este depistata in faza acuta de evolutie, inaintea instalarii cirozei. O campanie in acest sens a fost demarata de sectia condusa de Prof. Dr. Strainu Cercel prin testarea gratuita pentru hepatita C care a avut loc anul trecut pe parcursul a mai multor luni. Aflati mai multe despre aceasta in articolul: Tot ce trebuie sa stii despre Hepatita C

5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Exista deci o speranta!

Nu exista vaccin pentru hepatita C!

Spre deosebire de hepatita B, pentru hepatita C nu exista vaccin care sa imunizeze persoanele neinfectate.

Garbo.ro va recomanda si alte articole despre sanatate:

Moartea tacuta: Peste 8% din romani sunt infectati cu virusul Hepatitei C

Un semnal de alarma: In Romania, peste 2 milioane de oameni sufera de hepatita

Bolile cu transmitere sexuala, o necunoscuta pentru multe dintre femei

7 boli viclene care ataca in tacere

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Lifesyle Feminin.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri