22 Mai 2012 publicat în Sanatate 53 share-uri

Pe 28 iulie acest an, Romania macheaza inca o data Ziua Mondiala a Hepatitei, o zi menita sa aduca in atentia oamenilor cauzele si riscurile pe care hepatita B si C le au asupra sanatatii. In Romania, aproximativ un milion de romani sufera de hepatita B si jumatate de milion cu hepatita C, doi ucigasi tacuti de temut.

Pe 28 iulie acest an, Romania macheaza inca o data Ziua Mondiala a Hepatitei, o zi menita sa aduca in atentia oamenilor cauzele si riscurile pe care hepatita B si C le au asupra sanatatii. In Romania, aproximativ un milion de romani sufera de hepatita B si jumatate de milion cu hepatita C, doi ucigasi tacuti de temut.

Ce este hepatita C?


Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de infectia cu virusul hepatic C (HVC) care se transmite prin sange (parenteral), prin intrarea in contact cu obiecte contaminate (seringi, obiecte de uz personal precum forfecute de unghii, pensete, lame de ras etc.), transfuzii de sange si prin contact sexual neprotejat (desi acest aspect al transmiterii sexuale este foarte controversat). Acest virus hepatic este foarte periculos pentru ca, odata patruns in organism, duce la hepatita cronica in peste 80% din cazuri. Virusul hepatic C duce la cea mai frecventa forma de hepatita dupa A si B si a fost descoperit abia in 1991.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stiluri parentale – tipuri, caracteristici si recomandari Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare?

In prezent, medicii au descoperit ca exista 6 genotipuri si mai mult de 50 de subtipuri ale virusului hepatitic C, cel mai des intalnit fiind genotipul 1. Aflarea genotipului viral poate ajuta la stabilirea unui tratament adecvat.

Image (C): www.shutterstock.com - 12053515. Used under license from Shutterstock.com 11.28.2008

Hepatita C: Cauze si mod de transmitere

Singurul mod prin care hepatita C se instaleaza in organism este prin prezenta si infectarea cu virusul hepatic C. Acest lucru se poate intampla prin transfuziile de sange infectat, prin contact sexual neprotejat, prin intrarea in contact cu obiecte contaminate (seringa, forfecuta, lama de ras, periuta de dinti etc.) si, rar, de la mama infectata la nou nascut in timpul sarcinii, a nasterii dar si a alaptarii.
Atentie! Hepatita C NU se transmite prin sarut, tuse, aer, alimente, apa, tacamuri, stranut, imbratisari etc.

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi șobolani? România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Hepatita C – perioada de incubatie

Perioada de incubatie a virusului hepatic C este de 14-80 de zile. Din pacate, majoritatea persoanelor care se infecteaza cu acest virus, nu au simptome. Trec prin faza acuta si ajung in cea cronica fara sa stie si fara sa se poata vindeca.

Hepatita C – evolutie

Dupa cum mentionam si mai sus, din pacate, 80% din persoanele infectate cu virus hepatitic C dezvolta hepatita cronica C. In mai putin de 20 de ani o treime din pacientii care nu se trateaza dezvolta ciroza, o treime din pacienti ajung in 30 de ani la ciroza hepatica si o alta treime nu o dezvolta deloc datorita evolutiei lente a virusului. Unele hepatite cronice C evolueaza spre cancer hepatic - carinom hepatic cu evolutie lenta.

Image (C): dreamstime - 4717912. Used under license from dreamstime 06.12.2009


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri