Aluatul:
- faina
- apa minerala
- 1 ou
- putin lapte ( se poate si fara)
- putina drojdie (praf - 1/2 lingurita)
- piper - sare - nucsoara - dupa gust
Clatitele se pregatesc in tigaie de teflon cu foarte putin ulei si se lasa sa se raceasca intre timp se pregateste umplutura:
Umplutura
Varianta 1:
- piept de pui - tocat marunt
- albusul de la un ou
- piper + sare
- patrunjel tocat marunt
- se poate adauga si ceapa tocata
Toate componentele se amesteca si se lasa la odihna.
Varianta 2:
Pieptul de pui se inlocuieste cu ciuperci calite cu ceapa tocata. Cind sunt calite si se adauga 1 lingurita de lapte amestecata cu 1 linguta faina faina. Se racesc si se amesteca cu albus de ou patrunjel si piper.
Varianta 3:
- branza de vaci si branza telemea - maruntite bine in amestec 50% din fiecare
- 1 galbenus de ou
- marar tocat
- piper / nucsoara macinata dupa gust
Se umplu clatitele si se impaturesc ca sarmalele. Pentru aperitiv se folosesc clatite taiate 1/2 (sa fie mai mici). Apoi se bat bine 2 oua cu 2-3 linguri faina in care se pune piper si foarte putina sare. Fiecare "sarmaluta" se da prin ou si apoi se presara pesmet. Se prajesc in ulei incins pana se rumenesc.
Se pot servi calde cu legume sote sau cartofi natur, dar se pot servi si reci, feliate sau ca atare ca aperitiv.
Pofta buna!
Nota: Se pot face mai multe variatii de umpluturi functie de imaginatia fiecaruia. Eu am incercat si umplutura cu prez si morcovi rondele. Sau mazare, sunca Praga, marar si morcov cubulete. Se pot crea chiar si "sarmalute dulci": umplutura din branza dulce, stafide , galbenus ou si vanilie.
O reteta propusa de Angela Maxim
Ce își doresc gravidele din România pentru copiii lor. Psiholog: Resimt o responsabilitate imensă de a-și ști copilul în siguranță pe viitor
Irina, eleva de 10 ce vine zilnic la școală de la 15 kilometri distanță, își dorește ca într-o zi să fie studentă la Teatru
Inima Copiilor strânge 10.000 de promisiuni pentru extinderea secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie
Arhetipurile în mentalul colectiv românesc. Alegerile și fricile românilor