20 Decembrie 2014 publicat în Retete culinare 116 share-uri

Piftia de curcan sau de porc se serveste ca aperitiv sau impreuna cu sarmalele, in zilele Craciunului si nu numai. Tuica fiarta nu trebuie sa lipseasca. Se poate pune hrean, boia, piper (dupa gustul fiecaruia).

Piftie de curcan

Cumperi o sira de curcan, 2 aripi si 2 tartite, de la market. Daca nu faci ciorba de potroace, poti folosi si maruntaiele de la curcanul de Craciun si ce ai mai scos de la el. Nu uita sa cureti banutul de grasime, de la tartite (necuratat, amaraste mancarea). Poti sa si parlesti usor, la flacara aragazului, aripile si tartitele.

Oparesti toata carnea intr-o oala cu apa clocotita, o speli sub jet de apa rece si o lasi la scurs.

Pui carnea la fiert in oala de presiune, la foc potrivit, pentru 2 ore, de cand incepe oala sa fluiere. Inainte de a inchide oala de presiune, pui 1 morcov, 1 pastarnac, 1 patrunjel, sare dupa gust si completezi cu apa rece pana la 3/4 din oala.

Opresti focul si lasi oala sa se raceasca 0,5 ore, apoi o depresurizezi. Scoti carnea si o aduni de pe oase, apoi o pui in castronase, impreuna cu jumatati de ou fiert tare, 1-2 rondele din morcovul fiert, o frunza de patrunjel verde (pentru fatuiala).

Cureti o capatana de usturoi, pisezi usturoiul si il pui in zeama in care a fiert carnea. Dai zeama in cateva clocote. Daca este prea multa apa, o mai fierbi pana scade, atata cat sa-ti ajunga sa acoperi carnea din castronase.

Zeama inainte de a o pune peste carne, in castronase, o strecori printr-o sita de inox in care ai intins o bucata de tifon.

Castronasele cu piftie le lasi sa se inchege, la temperatura camerei, apoi le poti pune in frigider sau le scoti la rece, in balcon. Daca pui piftia neinchegata, direct la rece, ingheata zeama si devine aciculara.

Piftia va arata ademenitor, cu ceva grasime galbena, de pasare, deasupra.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri