Cartea 'Inteligența emoțională' a lui Daniel Goleman a marcat o evoluție uluitoare în lumea psihologiei contemporane dar în același timp la nivelul întregii societăți.

Cartea 'Inteligența emoțională' a lui Daniel Goleman a marcat o evoluție uluitoare în lumea psihologiei contemporane dar în același timp la nivelul întregii societăți, pentru că tot mai mulți oameni au început să conștientizeze importanța accesării și dezvoltării inteligenței emoționale în viața lor. 

Dacă îți dorești nu doar relații apropiate sănătoase și de lungă durată dar și succes pe toate planurile, atunci inteligența emoțională este unul dintre aceste aspecte asupra cărora trebuie să îți îndrepți atenția. 

Ce este inteligența emoțională?

Conform siteului meu favorit de psihologie, Psychology Today, aceasta poate fi definită în acest mod:

Inteligența emoțională = abilitatea de a identifica și gestiona propriile emoții, cât și emoțiile celorlalți. Include trei capacități: conștientizare emoțională, abilitatea de a cultiva emoțiile și de a le aplica în diverse situații și cerințe ajutându-ne să gândi mmai bine și să rezolvăm probleme; de asemenea, inteligența emoțională se referă la abilitatea de a gestiona propriile emoții, ceea ce include și capacitatea de a-i liniști sau încuraja și pe ceilalți.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România

Inteligența emoțională nu se referă deci la cât de emotivi suntem sau cât de reci în anumite situații. Se referă la capacitatea de a ne observa și gestiona emoțiile pe măsură ce ele apar. Înseamnă capacitatea de a ne descrie într-un mod articulat sentimentele și de a reuși să ne auto-regulăm, având posibilitatea de a alege. Înseamnă capacitatea de a alege cum să ne purtăm și să reacționăm, observând mătur ceea ce simțim. 

Oamenii cu inteligență emoțională crescută sunt cei mai plăcuți oameni în preajma cărora poți fi. Tratează orice relație cu maturitate și sunt capabili să nu se lase mânați de impulsuri și reacții de moment. 

 Cum știm dacă suntem inteligenți din punct de vedere emoțional? Care sunt cele mai comune semne ale inteligenței emoționale?

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Caria dentară – ce este și cum se tratează Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău?

 5 semne ale Inteligenței emoționale (EIQ) crescute

 1. Inteligența emoțională -  Ai capacitatea de a-ți gestiona emoțiile

Auto-controlul este o competență personală pe care o dezvoltă orice persoană într-o măsură mai mare sau mai mică. 

Psihologul Daniel Goleman explică: Oamenii rezonabili – aceia care mențin controlul asupra emoțiilor lor – sunt aceia care sunt capabili de a susține medii sigure și drepte pentru toți cei care intră în contact cu ei. În astfel de împrejurări, dramele au un nivel scăzut iar productivitatea este crescută. Aceasta este o abilitate specifică unui performer de top. 

Autocontrolul și autoreflexivitatea sunt abilități pe care trebuie să ni le însușim pentru a avea capacitatea de a fi prezenți, calmi și focusați, în momente de stres intens. 

5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Foto: rawpixel.com/ Pexels

2. Inteligența emoțională - Te cunoști pe tine însuți

Viața este complicată și adesea uităm să practicăm grija față de noi înșine. Sau poate nu am știut să o practicăm niciodată… Totuși, a ne cunoaște pe noi înșine înseamnă a ști să avem grijă de noi înșine, ascultând lumea noastră interioară și dându-ne seama când ceva este prea mult sau prea puțin pentru noi. Inteligența emoțională se referă și la capacitatea de a ne răspunde singuri nevoilor noastre și a nu aștepta că doar ceilalți să ni le îndeplinească, uneori pornind de la presupoziția falsă că ei ar putea ghici ceea ce ne dorim. 

Cultivă această abilitate de a putea fi sincer/ă cu tine; fii conștient/ă de pattern-urile din viața ta și de ce acestea s-au format. 

5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară 5 Seturi complete pentru manichira semipermanentă chiar la tine acasă

Foto homepage: Daniel Xavier/ Pexels

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri