Explicaţiile psihologului: Unde este granița între egoism și altruism?

Printre primele întrebări pe care le pune un psiholog oamenilor este și întrebarea: “Cine este cea mai importantă persoană din viață ta?” Răspunsul este invariabil: “copilul, părintele, iubitul/a, cățelul, pisica etc.”, adică oricine altcineva în afară de propria persoană. Rar, unele persoane răspund cu: “da, știu că ar trebui să fiu eu, dar…”.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, atunci când oamenii află sau își amintesc că cea mai importantă persoană din viață lor sunt chiar ei înșiși, au de obicei reacția: “asta nu e egoism?”, când în realitate, consideră specialistul, ar fi cea mai mare formă de altruism.

Foto: HBRH /Shutterstock

“Poate părea paradoxal, însă grija față de propria persoană nu este o formă de egoism, ci poate cea mai mare formă de altruism. Dacă am grijă de mine, de împlinirea nevoilor mele, de starea mea de bine, de creșterea încrederii în sine și în forțele proprii, dacă învăț să mă iubesc, să mă accept așa cum sunt, să mă respect pentru ceea ce sunt, pot fi de folos și persoanelor importante din viață mea. Dacă mie mi-e rău, nu sunt decât un exemplu prost pentru cei dragi, ajutorul și susținerea dată este la pachet cu suferință personală și ajungem în timp să plângem cu toții ținându-ne de mâna. În cazul acesta cine pe cine ajută, cine pe cine susține, cine pe cine mai iubește?”, explică psihoterapeutul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari

Tu cum îți manifești altruismul? 8 sfaturi utile de la psihologul Laura Maria Cojocaru

Specialistul afirmă că, atunci când învățăm să ne iubim pe noi întâi de toate, ne ridicăm de jos, învățăm să “mergem” cu fruntea sus prin viață noastră emoțională, să ne iubim, să ne respectăm, să ne împlinim nevoile și dorințele, ne creștem încrederea în noi și … aici apare diferența, diferența reală între egoism și altruism.

Dacă ai hotărât să ai grijă de tine și să te pui pe primul loc, ai învățat să trăiești frumos, până aici ești pregătit pentru a dărui, pentru a susține, pentru a iubi, pentru a fi de folos.

  1. Dacă ai învățat să zâmbești, arată-le și altora, spune-le și altora că pot face asta ... altfel ai învățat degeaba! Dacă o ții pentru tine, e egoism!
  2. Dacă ai învățat cum să ai mai mare încredere în tine, spune-le și altora că pot face asta ... altfel ai învățat degeaba! Dacă o ții pentru tine, e egoism!
  3. Dacă ai învățat cum să te iubeșți, respecți și să te simți împlinit în viață ta, spune-le și altora că pot face asta ... altfel ai învățat degeaba! Dacă o ții pentru tine, e egoism!
  4. Dacă ție îți este în sfârșit bine în viața ta, spune-le și altora că pot face asta ... altfel ai învățat degeaba! Dacă o ții pentru tine, e egoism!
  5. Dacă ai învățat să ceri să-ți fie respectate timpul, muncă, cunoștințele, implicarea sufletească, capacitatea ta de înțelegere, acceptare și iubire, amintește-ți că și ceilalți au aceleași nevoi și oferă toate acestea pur și simplu (principul ecologiei din NLP) ... altfel n-ai făcut decât să-ți creșți ego-ul! Dacă o faci doar pentru tine, e egoism!
    Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

    Garbo - Arta de a trăi frumos!

    Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri