Explicații psihologice: Acestea sunt frazele tipice pe care manipulatorii le folosesc ca să își subjuge victimele

25 Aprilie 2018 publicat în Psihologie 328 share-uri

Persoanele care au puternice trăsături narcisice, așa cum sunt unii manipulatori emoționali, își însoțesc în mod inconștient comportamentul abuziv de un vocabular specific. Acest lucru face mult mai ușoară identificarea acelor tipologii de oameni care nu ne fac bine și de care ar trebui să ne ferim.

 

Psihologie: Acestea sunt frazele tipice pe care manipulatorii le folosesc ca să își subjuge victimele

Tot nu ți-a trecut?

 Ești așa rigidă și chestia asta mă afectează. 

 Nu te supără, de ce ești „asa”. 

Foto: Shutterstock

În felul acesta, manipulatorul îți arată că nu vrea să respecte timpii tăi. Dacă ți-a făcut orice mic serviciu, tu, că drept răsplată, trebuie să fii disponibilă și surâzătoare. Și în acest caz, manipulatorul arată o lipsă de respect față de meotiile tale. În logică să,   ești    deranjează ceva, el nu se simte  nici un fel responsabil pentru acest lucru.  realitate,   furie,   legitimitatea    așa   îți trăiești emoțiile,  mult decât , cel de   trebuie  facă efortul de   înțelege. 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

  Ai vazut ce m-ai determinat sa fac?

 Fiindcă tu ai făcut acel lucru, eu am reacționat cum am reacționat. 

 Încă o dată, doar tu ești responsabilă pentru tot ceea ce se petrece.

 Ție nu îți convine nimic.

 După toate câte fac pentru tine, tu nu faci altceva decât să te plângi.  

Acest mod de adresare semnifică faptul că tu nu ar trebui să te plângi de nimic și să accepți orice comportament și abuz emoțional.

 Nu îmi amintesc. 

 Am zis eu așa ceva? Nu mi se pare.  

 Ai înțeles tu greșit, nu era ceea ce eu intenționam.  

Într-o conversație cu un mannipulator emoțional, astfel de fraze sunt obișnuite. Printr-un simplu „nu îmi amintesc”, atunci când se simte sub presiune, manipulatorul șterge cu buretele anumite evenimente care chiar s-au întâmplat și în felul acesta se absolvă de absolut orice responsabilitate.   

Ești nebună! Ești sărită de pe fix…! 

O astfel de exprimare semnifica – „eu nu am făcut absolut nimic greșit, tu ești cea care are probleme”. O astfel de adresare le servește pentru a însera confuzie și insecuritate constanța la nivel emoțional pentru victimă.

Îți promit că nu se va mai intamplă niciodată! 

Și cu această promisiune, pretind că tu ar trebui ca din acel moment, să te comporți de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.  

Nu mai face pe victima. 

Urăsc victimizarea. 

Relaxează-te un pic, ești prea stresată.  

Mă deranjează comportamentul ăsta al tău.  

Acest discurs semnifică: „eu sunt victima”. Și îi servește ca să creeze confuzie.  

Tu m-ai provocat. Știi că te iubesc.  

Și printr-o astfel de expresie, manipulatorul îți arată că doar tu ești responsabilă pentru acțiunile tale și vreau ca în continuare să îmi dai ceea ce am nevoie.  

 Glumeam! 

 Nu știi de glumă? 

Această exprimare este un abuz. Un manipulator nu este practic capabil să ia în considerare emoțiile și sensibilitățile unei alte persoane. Uneori își provoacă intenționat victimele, le rănesc și apoi spun că era doar o glumă.  

De ce trebuie să faci mereu totul de capul tău? Nu te gândești niciodată la mine?  
Niciodată nu mă sprijini în deciziile mele.  

În realitate, această adresare semnifică: "De ce nu faci ceea ce vreau eu?" "Trebuie să urmărești interesele mele mai presus de ale tale.", îți spune indirect, printr-o astfel de adresare.

Când relația ajunge într-un punct limită, pot apărea și astfel de expresii prin care vrea să te izoleze de persoanele apropiate:

Nimeni nu te va crede.

Nimeni nu te place! 

Regulile în relație vor fi mereu stabilite de o singură persoană – de abuzator:

Știi unde ți-e locul.

Nu știi să stai la locul tău.  Ești foarte invaziva.

Mă sufoci. 

Notă: Unele persoane sunt conștiente de practicile lor mannipulatoare, știu foarte bine ce fac și creează în mod deliberat înșelăciuni; altele însă, acționează manipulator fiindcă acesta este modelul de comportament pe care și l-au însușit și prin care reușesc să își îndeplinească anumite nevoi în relații. În ambele cazuri, trebuie să realizezi că trebuie să te salvezi și să ieși dintr-o astfel de legătură. Ajutorul unei persoane de specialitate poate fi cea mai bună idee. 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri