Ti se intampla deseori sa refuzi invitatii in grupuri sociale de teama ca nu te vei simti in largul tau? Te temi ca vei fi judecat de ceilalti cand intri intr-o incapere? Sau este chiar mai rau de atat, gandul de a fi intr-un grup de oameni iti da palpitatii?
Este imposibil sa eviti viata sociala in totalitate daca vrei sa duci o viata normala si stim, din numeroase studii si cercetari psihologice realizate de-a lungul anilor, ca relatiile sociale bune sunt un factor major in fericirea noastra. “Anxietatea sociala este cea mai comuna forma de tulburare de anxietate. Studiile au aratat ca afecteaza aproximativ 13-14% din oameni la un moment dat in viata lor, iar izolarea creata de anxietatea sociala poate duce la singuratate si depresie, care nu fac altceva decat sa scada stima, increderea de sine si multe alte efecte negative”, explica Eugen Popa (foto), presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

De ce avem emotii in public?

Emotia este definita ca o reactie afectiva de intensitate mijlocie si de durata relativ scurta, insotita de modificari in activitatea organismului, oglindind atitudinea individului fata de realitate. Cuvantul “emotie” provine din cuvantul latin “emotionis”, in traducere “impulsul ce aduce reactii”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate
“Emotiile pot fi traduse si prin energii in miscare (e-motion, energy motion), deci au rolul de a face ca lucrurile sa se intample in jurul nostru, deoarece suntem pusi in miscare. Cu totii avem nevoi de baza adanci – pentru afectiune, securitate, iubire, hrana, adapost. Avem nevoie de statut, de semnificatie, de atentie. Avem nevoie de stimulare, de exersarea creativitatii. Unele emotii ne conduc catre experiente care ne ajuta sa ne satisfacem aceste nevoi, iar altele ne indeparteaza de experiente sau situatii care, credem noi, ne-ar impiedica sa satisfacem nevoile noastre esentiale. Gandeste-te la pofta, dragoste, manie – sunt emotii care ne motiveaza spre o experienta. Si gandeste-te la emotii care ne indeparteaza de ceva - frica, teroare, dezgust. Speram intotdeauna ca emotiile noastre isi fac bine treaba si ne conduc spre ceea ce este bun pentru noi. Dar uneori nu reusesc. Fobia sau anxietatea sociala este una dintre ele. O alta problema este ca, cu cat eviti mai mult o situatie, cu atat creste frica in jurul ei. Creierul tau emotional trage concluzii din comportamentul tau: daca eviti o situatie tot timpul, inseamna ca este periculoasa. Asa ca o sa-ti ridice si mai mult teama de aceasta situatie pentru a se asigura ca vei sta departe”, este de parere hipnoterapeutul Eugen Popa.
Femeile din România nu au timp pentru ele. Grija și timpul sunt întotdeauna îndreptate către familie, copii, părinți, dar niciodată către nevoile lor. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire

Ce este Anxietatea Sociala?

Exista o diferenta intre senzatia de a nu te simti confortabil intr-un loc in care nu cunosti pe nimeni si disperarea care poate sa apara chiar si atunci cand esti insotit de prieteni sau familie. De asemenea, exista o diferenta radicala intre anxietatea sociala si starea de introversie, care este o caracteristica a personalitatii noastre, a temperamentului nostru.

“Nimanui nu ii place sa fie judecat, criticat, sa fie neplacut de altii, insa pentru unii frica de a primi reactii negative din partea celorlalti se poate transforma in paranoia si panica in momentul in care intra in contact cu cineva. Persoanele cu tulburare de anxietate sociala au o frica irationala de a fi urmarite, judecate sau evaluate, se simt irational jenate si umilite. Anxietatea si disconfortul devin atat de extreme in unele cazuri, incat interfereaza cu viata de zi cu zi. Diferenta intre timiditate normala si anxietate sociala este data de severitatea si persistenta simptomelor care se manifesta”, explica hipnoterapeutul.

7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri