27 Februarie 2017 publicat în Psihologie 26 share-uri

Judith Orloff, autoarea best-sellerului international 'Libertatea emotionala', ne atrage atentia, noua, empatilor, ca trebuie sa invatam sa punem bariere anumitor oameni. 'Ca sa fim liberi din punct de vedere emotional, nu putem ramane naivi in ceea ce priveste relatiile'.

Judith Orloff - 4 tipuri de vampiri emotionali

VAMPIRUL NR. 3: Controlatorul

Acesti oameni cauta in mod obsesiv sa te controleze si sa iti dicteze ceea ce ar trebui sa fii si sa simti. Ei au o pinie despre absolut orice. Te vor controla invalidandu-ti emotiile daca acestea nu intra in catalogul lor de reguli nescrise. Ei adesea incep propozitii cu “Stii ce ai tu nevoie?” si apoi iti vor spune ei, de pe o pozitie de autoritate. Sfarsesti prin a te simti dominat/a, golita de propriul sens sau anihilata emotional.

Foto: Pexels

Cum sa te protejezi emotional: secretul succesului in astfel de situatii este sa nu incerci sa controlezi un controlator. Fii asertiv/a intr-un mod sanatos, nu ii spune ce sa faca. Poti sa le raspunzi cu astfel de fraze: “Iti apreciez sfatul dar chiar am nevoie sa vad eu insumi ce e de facut.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Ghid pentru alegerea mobilierului interior Împreună în arte și simțiri

Fii increzator/oare si nu juca “victima” sau scoate in evidenta alte aspecte enervante ale relatiei cu aceasta persoana. Focuseaza-te pe probleme care au prioritate maxima, mai degraba decat pe… “Iar nu ai pus capacul la pasta de dinti...”

VAMPIRUL NR. 4: Personalitatea borderline

Oamenii care au acest tip de personalitate vad lucrurile doar ca bune sau rele si au relatii de tipul iubire sau ura. In acest minut te idealizeaza si in urmatorul minut ai devenit un inamic daca i-ai suparat. Au un al saselea simt in a sti cum sa ii invrajbeasca pe oameni unii impotriva celorlalti si se vor razbuna daca vor considera ca le-ai facut ceva gresit.

Sunt oameni in mod fundamental raniti - in interiorul lor se simt de parca nu ar exista si devin vii atunci cand se supara. Te vor tine intr-un rollercoaster emotional iar relatia cu ei e ca si cand ai calca pe oua ca sa le eviti furia si supararea.

7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită

Cum sa te protejezi emotional: Mentine-ti calmul. Nu reactiona atunci cand iti sunt accesate butoanele. Cei cu borderline se hranesc din furie. Ei raspund mai bine la structura si la un scenariu limitativ. Daca aceasta persoana se infurie, spune-i : “Te las pana te mai linistesti si apoi mai vorbim.”

Refuza sa iei partea cuiva in vreun conflict cu o persoana de acest tip sau cand incearca sa te intoarca impotriva cuiva. In cadrul familiei este mai benefic sa aratati un front comun si sa nu lasati o persoana care vrea sa divida sa isi impuna opiniile pline de venin, in cadrul relatiilor.

**

Judith Orloff a fost tradusa si in limba romana. Iti recomandam "Energia pozitiva", o carte disponibila in libraria online Elefant.ro.


Iti recomandam si: Darurile spirituale: EMPATIA si CLARSIMTIREA. Cum sa afli daca esti una dintre persoanele care poseda aceste trasaturi?

Cum sa comunici cu o persoana furioasa. 6 Sfaturi de la Judith Orloff

Judith Orloff: Meditatie de 3 minute pentru a-ti deschide inima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri