16 Decembrie 2016 publicat în Psihologie 12 share-uri

ADHD-ul este o boala neurologica, prezenta la copii inca de la nastere, care are drept cauza o modificare la nivelul neurotransmitatorilor din creier.
Comunicat de presa

ADHD-ul este o boala neurologica, prezenta la copii inca de la nastere, care are drept cauza o modificare la nivelul neurotransmitatorilor din creier. Cauzele aparitiei si dezvoltarii sale inca nu au fost elucidate, insa se stie faptul ca determinismul genetic este un factor important. Din pacate, tot mai multe cazuri sunt fals diagnosticate in ultima perioada, sustine psihologul clinician Yolanda Cretescu (FOTO), avertizand ca pot exista consecinte grave ale acestui fapt.

Cum recunosti un copil cu ADHD?

“Diagnosticul de ADHD se pune pe baza unei evaluari comportamentale care trebuie sa dureze aproximativ sase luni, timp in care se va observa daca cele trei simptome principale, neatentia, impulsivitatea si hiperactivitatea, sunt prezente impreuna si constant, indiferent de varsta copilului. Peste 50% dintre cazurile de copii cu ADHD, care au trecut pragul cabinetului in ultimii ani au fost fals diagnosticati si asta din cauza ca nu se tine cont de criteriile diagnosticarii si finetea simptomatologiei, care se poate confunda cu manifestari ale altor boli”, a declarat psihologul clinician Yolanda Cretescu.

Foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Simptomele ADHD-ului la copii

Psihologul Yolanda Cretescu detaliaza simptomele specifice ADHD-ului si explica de ce sunt acestea diferite fata de aceleasi manifestari care nu au legatura cu boala:

1. Neatentia. In ADHD, neatentia nu este cauzata de plictiseala sau dezinteres, ci de o incapacitate a copilului de a se concentra, de a-si organiza singur activitatile, precum si de a-si duce la bun sfarsit sarcinile pe care nu reuseste sa le prioritizeze.

2. Impulsivitatea. Are la baza tot o incapacitate si anume aceea de a nu-si putea mentine relatii socio-afective, de a nu fi capabil sa se integreze intr-un colectiv. Chiar daca intentionalitatea copilului este una pozitiva, lipsa de atentie il face sa se deconecteze de ceea ce se intampla in jurul sau.

3. Hiperactivitatea. Nu trebuie confundata cu un surplus de energie pe o durata determinata. Hiperactivitatea in ADHD este prezenta continuu, independent de sarcina pe care o are copilul si este caracterizata prin agitatie psihomotorie.

Ce se poate ascunde in spatele unui fals diagnostic de ADHD?

“Mai sunt si cazuri in care un copil intra in lupta de putere cu parintii sau profesorii sai, dorind sa obtina atentie sau sa se victimizeze. Un copil rasfatat nu este un copil care are ADHD”, lamureste psihologul Yolanda Cretescu. De asemenea, aceasta subliniaza faptul ca cele trei simptome amintite anterior pot fi si manifestari ale altor afectiuni, care se pot confunda foarte usor cu diagnosticul de ADHD. In acest sens, psihologul ofera lamuriri, care sa indrume parintii cu copii catre un control de specialitate, menit sa lamureasca acest aspect:

Depresia. Lipsa de concentrare este un simptom care se manifesta si in depresie. De asemenea, este afectata si memoria deoarece acele ganduri negative, care il solicita foarte tare, cauzeaza ulterior probleme de memorie. Insa lipsa de concentrare din depresie este lipsita de energie, este insotita de tristete, pe cand in ADHD nu exista acest lucru.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri