9 Decembrie 2016 publicat în Psihologie 914 share-uri

Inteligenta emotionala este mai importanta decat inteligenta mintii, arata astazi studiile de psihologie.

Psihologie: De ce inteligenta emotionala poate fi atuul tau in viata

Decade de cercetare arata ca succesul unei persoane este aproape imposibil fara o inteligenta emotionala crescuta, oricat de mare ar fi inteligenta mintii. La inceput a fost considerata a fi o descoperire ciudata: oamenii cu inteligenta medie ii pot depasi in succes pe cei cu IQ ridicat, in proportie de 70%. Asa incat presupozitia potrivit careia inteligenta mentala este singura sursa a succesului a fost demolata.

De fapt, inteligenta emotionala influenteaza comportamentul nostru in societate si modul cum relationam cu ceilalti oameni. Va prezentam mai jos cateva dintre trasaturile comune ale oamenilor inteligenti din punct de vedere emotional si care sunt strategiile lor de viata, aducatoare de succes. Din propria experienta pot sa va marturisesc ca abilitatile din domeniul inteligentei emotionale pot fi constientizate, invatate si/sau dezvoltate si ca intr-adevar, cresterea inteligentei emotionale aduce si o transformare benefica in toate aspectele vietii, as putea spune ca este o revolutie interioara cu repercursiuni favorabile si asupra vietii

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu

1. Inteligenta emotionala – obicei bun: Ai un vocabular al emotiilor foarte dezvoltat

Toti oamenii experimenteaza emotii, dar doar o parte pot sa identifice cu acuratete aceste emotii atunci cand apar si mai mult decat atat, pot sa le descrie si sa isi verbalizeze trairile. Cercetarile arata ca doar 36% dintre oameni pot face acest lucru, fapt deosebit de problematic in economia vietii de zi cu zi, fiindca emotiile neidentificate pot sa fie neintelese, ceea ce duce catre decizii irationale si actiuni contraproductive.
Oamenii care au scoruri ale inteligentei emotionale ridicate sunt capabili sa isi gestioneze foarte bine reactiile si emotiile, fiindca le inteleg.

Daca in general oamenii isi descriu starea ca fiind proasta, un om inteligent emotional va identifica foarte bine simtamintele sale: iritare, frustrare, anxietate, etc. Cu cat descrierea unei stari emotionale este mai specifica, cu atat mai multa profunzime ai asupra unei situatii, ce a provocat-o si ce ar trebui sa faci in aceasta privinta.

Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa

Foto: Pixabay

2. Inteligenta emotionala – obicei bun: Oamenii iti starnesc curiozitatea

Nu conteaza daca esti introvert/a sau extrovert/a, daca ai inteligenta emotionala crescuta, esti foarte curios/oasa cu privire la oamenii din jurul tau. Curiozitatea este un produs al empatiei, una dintre cele mai importante trasaturi ale persoanelor inteligente emotional. Cu cat te intereseaza mai tare oamenii si intamplarile din viata lor, cu atat ai o inteligenta emotionala mai crescuta.

3. Inteligenta emotionala – obicei bun: Imbratisezi schimbarea

Oamenii inteligenti emotional sunt flexibili si se adapteaza in mod constant. Ei stiu ca frica de schimbare este paralizanta si o mare amenintare la adresa succesului si starii lor de fericire. Ei cauta schimbarea care straluceste la fiecare colt si isi formeaza planuri de actiune pentru a lasa schimbarea sa apara in viata lor.

RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați

4. Inteligenta emotionala – obicei bun: Iti cunosti calitatile si defectele

Oamenii inteligenti emotional nu isi inteleg doar emotiile; ei stiu punctele lor forte dar si pe cele mai slabe. Ei stiu cum sa se auto-impulsioneze si sa beneficieze de oportunitati care sa ii ajute sa izbandeasca. Sa ai un scor ridicat in ceea ce priveste inteligenta emotionala inseamna sa iti cunosti calitatile si cum sa te folosesti de ele in favoarea ta, in timp ce iti gestionezi punctele slabe in asa fel incat sa nu le lasi sa te traga inapoi.

5. Inteligenta emotionala – obicei bun: Iti dai seama usor de caracterul oamenilor

Inteligenta emotionala iti confera abilitati sociale pe care nu multi le au, iar dintre acestea una dintre cele mai valoroase este abilitatea de a-i citi pe oameni, de a sti cam de ce factura sunt si cam cat de departe poti merge in interactiunea cu ei. Oamenii nu sunt un mister pentru tine. Le intelegi motivatiile, chiar si pe cele ascunse sub masti.

Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

6. Inteligenta emotionala – obicei bun: E dificil sa te supere cineva cu ofense

Daca esti intr-un adanc contact cu cine esti tu si te cunosti foarte bine, atunci este foarte dificil pentru ceilalti sa iti aduca ofense si jigniri, pentru ca acestea nici macar nu te afecteaza. Tu nu ai nevoie de ceilalti pentru confirmari si validari.

Persoanele inteligente emotional sunt foarte sigure pe ele si deschise. Ai chiar obiceiul de a face chiar tu haz de propria-ti persoana si chiar ii lasi pe ceilalti sa faca glume care nu te supara, tocmai pentru ca ai aceasta abilitate de a distinge clar intre umor si rautate gratuita.

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri