Brene Brown spune ca, pentru a ne debarasa de rusine, pentru a ne recapata sinele nostru frumos si cald, avem nevoie sa ne deschidem catre cineva apropiat si de incredere si sa ne spunem povestea. Fiindca rusinea, odata ce e dezvaluita, se topeste asemenea unui cub de gheata la lumina soarelui.

Este rusinea… cea care imi arata privirea celuilalt si pe mine la capatul acelei priviri. (Jean-Paul Sartre)

de Otilia Mantelers, psiholog si specialist in joaca terapeutica

O mare parte din viata de familie se petrece in bucatarie. Durerile noastre emotionale, ca si cele mai puternice hohote de ras cand tata vine cu camasa intoarsa pe dos, se desfasoara acasa, de cele mai multe ori in partea intima a casei, care este bucataria. si rasul, si plansul sunt acasa. Asa au aparut expresiile “fiecare cu bucataria lui” sau “ce se petrece la noi aici, e bucataria noastra”. Cu alte cuvinte, ceea ce e rusinos si dureros legat de noi ramane in bucatarie. Iar rusinea doare cand e acoperita de tacere si ne ingreuneaza relatiile, dupa cum spunea cel mai cunoscut cercetator al rusinii din lume, autoarea Brene Brown. Iata mai jos o duminica in familie, in care multi dintre noi se vor recunoaste.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor
E duminica dupa masa. Au musafiri. Sotia isi indeamna sotul sa mearga sa deschida usa, pentru ca ea inca mai are mancarea in cuptor. Indignat, sotul ii raspunde ca nu a fost ideea lui sa ii invite si ca nu se va duce sa deschida. El avea de gand sa mestereasca in garaj si acum vizita ii dadea planurile peste cap. El e mahnit. Sotia se sime si ea neinteleasa de sotul ei, reprosandu-i ca ea sta toata ziua in bucatarie si gateste, in timp ce el se ocupa cu ce ii place lui.

In cele din urma deschide el. Musafirii au venit impreuna cu copilul lor. Se saluta, se imbratiseaza, apoi sunt invitati in sufragerie. Apoi serviti cu o cafea. Copiii vor sa stea si ei acolo, cu cei mari. Baietelul gazdelor noastre isi roaga mama sa ii citeasca din noua lui carte. Mama il refuza, fiindca au musafiri si ii spune usor tensionata sa se joace cu ceilalti copii si sa nu mai stea cu ea toata ziua. Baietelul incearca cu tata, insa nici el nu vrea sa se joace. Le pune un joc pe Playstation. Copiii pleaca in camera lor si dintr-o data se aud plansete. Mama, vadit rusinata ca cei doi frati nu se inteleg bine nici intre ei, nici cu copilul prietenilor de familie, se scuza trist spunand ca niciodata nu te poti bucura de un moment de liniste!

Cele mai încurajatoare citate despre succes ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Etalare de Tarot: Ce gândește persoana iubită despre tine?

Poate ca e o situatie cliseu, insa o recunoastem cu totii sub o forma sau alta, fie ca o traim chiar noi, fie ca am vazut-o la altii. Sotul si sotia nu isi vorbesc unul altuia in timpul vizitei. Toate conversatiile sunt doar cu musafirii. Singurele replici pe care si le dau sunt legate de cine sa aduca ce pe masa, cine sa vada ce fac copiii. Daca cineva i-ar privi printr-o camera ascunsa, ar vedea un limbaj non-verbal care doare… Ar vedea ca cei doi se simt singuri si ca sufera ca nu se simt intelesi unul de catre celalalt. Fiindca nu stiu sa se comunice si sa se asculte. Nimeni nu i-a invatat asta niciodata.

Da, o mare parte din viata de familie se petrece in bucatarie. Voi povesti in continuare cate ceva legat de rusine, dar voi da si cateva solutii despre cum o putem invinge incet-incet.

Citeste continuarea articolului pe pagina urmatoare >>

Aluziva, noi detalii despre scandalul cu Zanni. A depus plângere împotriva lui: „Sunt la limită psihic” Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! Cei opt munți, o poveste emoționantă și intimă despre prietenie și munte, care a câștigat Premiul Juriului la Cannes, din 24 martie la cinema

Foto int: Iakov Filimonov / Shutterstock; Foto homepage: Africa Studio / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri