23 Noiembrie 2016 publicat în Psihologie 13 share-uri

Este posibil ca emotiile si comportamentul nostru sa creasca riscul imbolnavirii cu cancer?

Psihologie: Care este legatura dintre comportament si cancer?

Am descris experienta cancerului ca pe un punct de cotitura in viata ta, atunci cand te confrunti in acelasi timp cu pericolul , cat si cu oportunitatea… Ce schimbari faci in acest moment transforma aceasta experienta din ceea ce initial suna precum o sentinta cu inchisoarea intr-o oportunitate de vindecare si o viata mai buna. - Dr. Lydia Temoshok

Tipul C: Este posibil ca emotiile si comportamentul nostru sa creasca riscul imbolnavirii cu cancer?

Nota: Exploram in acest articol doar dimensiunea psihologica a acestei boli si trebuie sa atragem atentia ca in mod evident, discutia despre cancer si factorii de risc este cu mult mai extinsa.

Aceasta a fost intrebarea pe care Dr. Lydia Temoshok a pus-o inca din anul 1979, atunci cand a inceput un studiu asupra pacientilor cu melanom malign. Richard Sagebiel, seful clinicii de melanom de la Universitatea California San Francisco, a observat un sablon de comportament asociat stresului si mecanismelor de aparare pe care le-a corelat cu aceasta boala necrutatoare care este cancerul. A inceput sa se gandeasca ca acest comportament specific ar putea fi corelat cu predispozitia unora dintre pacienti de a se imbolnavi de cancer.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Foto: Pexels

A contactat-o si pe Dr. Lydia Temoshok pentru a efectua un studiu mai amplu pe aceasta tema. Lydia Temoshok era la vremea aceea specializata in studiul efectului stresului asupra sanatatii, ca psiholog specializat in medicina comportamentala si psihologie oncologica cat si in cercetare in domeniul HIV/SIDA.

Specialista a intreprins un studiu alaturi Richard Sagebiel la Universitatea din California si ceea ce a descoperit acolo, a facut-o sa isi dedice toata viata studiului psihologiei bolnavilor de cancer. Specialistii sunt de acord astazi, ca in mod general, exista anumite particularitati de comportament pentru persoanele care au predispozitia de a se imbolnavi de cancer: PERSONALITATEA DE TIP C, dupa cum a fost denumit acest set de procese comportamentale.

Sunt bine, dar chiar imi fac griji pentru sotul meu.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Apivita România a marcat un nou început

Dar Dr. Lydia Temoshok a fost printre primii oameni de stiinta care au aflat ca pacientii de cancer prezinta similitudini de comportament uimitoare. Primul studiu a fost facut asupra a 150 de pacienti. Toti acesti pacienti erau incredibil de draguti, placuti, ei nu se plangeau de nimic si erau coplesitor de buni. Mergeau pana intr-acolo incat isi schimbau propriul program pentru a sta de vorba cu specialista si a nu o dezamagi.

Pareau extrem de ingrijorati in legatura cu evolutia bolii, dar nu pentru ei insisi. Se gandeau mai degraba la efectele pe care imbolnavirea lor o avea asupra familiei. „Sunt bine, dar chiar imi fac griji pentru sotul meu. Nu ii e usor sa se confrunte cu astfel de lucruri…”

Ce inseamna Personalitatea de Tip C?

Dr. Temoshok a observat ca acesti oameni erau din categoria celor care vroiau sa faca mereu altora pe plac. Adica oameni care si-au petrecut intreaga viata incercand sa se faca placuti si acceptati de ceilalti – soti, parinti, rude, colegi, prieteni, etc. De fapt, intreaga lor identitate pare sa derive din felul cum ceilalti ii percep. Dr. Lydia Temoshok ii descrie ca fiind „indepartati de nevoile lor primare si emotiile lor si au nevoie sa se vada prin ceilalti in legatura cu ceea ce simt sau fac”. Ea a denumit acest set de comportamente si mecanisme de aparare ca fiind de Tipul C si a dezvoltat mai apoi o intreaga practica teoretica din aceasta perspectiva.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive

Foto homepage: Pixabay

Citeste mai departe despre Personalitatea de tip C >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri