2 Noiembrie 2016 publicat în Psihologie 824 share-uri

Gabor Mate este unul dintre cei mai dragi oameni din viata mea si o inspiratie. M-a ajutat foarte mult sa ma inteleg pe mine, pe oameni si societatea. Si in zilele noastre, cand a evolua inseamna si a vedea viata in perspectiva, astfel de oameni care au capacitatea de a darui cunoastere nu pentru cei cativa aflati in proximitatea lor, ci pentru milioane din intreaga lume, sunt extrem de valorosi pentru societate.

Acesta este adevarul socant despre dependentele de tot felul prezente in viata noastra: Sunt un mod prin care noi fugim de durerea de a ne simti singuri.

Ceea ce este interesant in legatura cu Gabor Mate este faptul ca el nu propune reparatii imediate pentru aceasta stare de fapt unde ne gasim cu toti, ci mai degraba face lumina asupra aspectelor inconfortabile, despre care nu ne place sa vorbim si indica catre radacinile care au creat anumite conditii, este vorba despre traume emotionale profunde petrecute in copilarie adesea.

„Noi suntem obisnuiti sa credem ca, datorita unor compusi chimici care exista in heroina, dupa o anumita perioada de timp cand consumi acest drog, corpul tau va incepe sa fie dependent si ca devenim dependenti de acest drog fizic, asa incat dupa 20 de zile, putem cu totii deveni dependenti de heroina. Nu? La fel am crezut si eu.” – spune Gabor Mate, care acum este unul dintre ce mai cunoscuti specialisti in domeniu.

Gabor Mate despre Traume si Dependente...

Dr. Bruce Alexander - EXPERIMENTUL

Gabor Mate spune in discursul TED pe care il citam, ca un pas important in cariera sa a fost momentul cand mai demult, a aflat despre experimentul dr. Bruce Alexander, profesor de psihologie in Vancouver. Ce a facut acesta? Practic, ideea noastra despre adictie a fost formata si datorita unor experimente care s-au desfasurat la inceputul secolului 20, explica Gabor Mate.

Experimente foarte simple - iei un soarece, il pui intr-o cusca si ii pui la dispozitie doua recipiente pentru apa: intr-unul dintre acestea e apa normala si in celalalt pui apa amestecata cu heroina sau cocaia. Daca faci acest lucru, soarecele va alege aproape intotdeauna apa cu drog, in felul acesta sinucigandu-se. Asa ca… iata! „Asa functionaeaza lucrurile”. Si asa am crezut cu totii. Dar prof. Alexander a observat o mare problema in legatura cu aceste experimente. El a fost cel care a schimbat datele problemei si a introdus mai multe variabile.

Profesorul a creat doua custi. Pe una dintre acestea a denumit-o "Parcul Soriceilor" si a creat practic un rai pentru soareci, cu multa branza, cu bilute colorate ca sa se joace si cu multe tunele pe unde sa se ascunda. De asemenea, soriceii erau mai multi. Iar intr-o a doua cusca se afla, asemenea primelor experimente, un singur soricel.

Bruce Alexander a pus si in Parcu Sorecilor cele doua recipiente cu apa, cel cu apa pura si cel cu apa amestecata cu drog. Si… iata lucrul remarcabil care s-a petrecut. Soriceii din aceasta cusca nu foloseau aproape deloc apa amestecata cu drog. Niciunul nu o folosea in mod compulsiv. Soricelul izolat a murit de supra-doza, in timp ce soriceii fericiti nu aveau nevoie de acest drog.

Astfel incat, astazi, alaturi de Gabor Mate sunt si alti specialisti care atrag atentia asupra modului cum a fost perceputa pana acum problematica adictiilor. Gabor Mate il citeaza in discursul sau si pe Peter Cohen, un specialist olandez: el spune ca poate nici nu ar trebui sa numim acest lucr adictie. Poate ar trebui sa il numim alipire (n.r bonding in eng.) si, cand suntem fericiti si sanatosi ne vom conecta unii cu altii. Dar, daca nu putem face acest lucru, fiindca suntem traumatizati si izolati sau rapusi de viata, ne legam de ceva care ne va da un sentiment de eliberare. Pot fi jocuri de noroc, poate fi pornografie, cocaina, cannabis. Dar sigur vom gasi ceva de care sa ne legam, fiindca aceasta este natura noastra. Este ceea ce ne dorim ca fiinte umane.

Iata de ce, Gabor Mate si-a dedicat viata si intreaga cariera pentru transmite ideea ca scopul nostru in viata ar trebui sa fie acela de a crea conexiuni semnificative si profunde cu ceilalti si ca intr-adevar, iubirea este antidotul adictiilor de orice fel.

Cum se face ca oamenii care au suferit cel mai mult in viata asta, atunci cand dependentele devin o sursa prin care isi procura o afectiune iluzorie, ajung sa fie in continuare tot ei, cei mai izgoniti?, intreba retoric Gabor Mate intr-un alt interviu.

***
Nascut in Ungaria, Gabor Mate, carea acum traieste in Canada, a supravietuit Holocaustului pe cand era doar un bebelus si a devenit medic. A lucrat pentru 20 de ani cu pacienti aflati in stadii avansate de dependenta de droguri, boli mentale, cancer sau HIV. Este de asemenea autorul mai multor titluri care s-au transaformat in best-selleruri – "Pe taramul Fantomelor infometate", "Cand corpul spune Nu" si altele.

Foto fr si main: Billion Photos /Shutterstock

Daca iti plac articolele noastre, aboneaza-te la newss-letterul Garbo.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri