Sa plantam seminte comportamentale pentru a ne forma caracterul!

de Mihaela Iordache, psiholog si expert Garbo

insightpsy.blogspot.ro

_________________

Actiunile noastre au doua componente si anume 1- comportamentul efectiv si 2- intentia din spatele comportamentului ( cuvantul ‘actiune’ include actiunea fizica, discurs si gandurile asociate). Ceea ce construieste caracterul nostru nu este de fapt actiunea pe care o savarsim cat este intentia din spatele acesteia.

Sa luam de exemplu simpla actiune de a tine un cutit. Comportamentul, actiunea in sine este simpla, a tine un cutit. Insa intentia din spatele actiunii poate fii de a face chirurgie pentru a salva viata cuiva, sau ar putea sa fie sa injunghie pe cineva sau sa fure. Au fost identificate intentiile pentru care oamenii motiveaza ceea ce este spatele actiunii: buna-vointa, compasiune, generozitate, rea-vointa (furie), cruzime, lacomie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Foto: Wrong /Flickr.com

Intentia este un element central in dezvoltarea noastra ca fiinta inteleapta, cu consideratie si iubire, daca si actionam intr-un mod non-violent, ne ‘construim’ sa actionam in acest fel din nou in viitor. Cu alte cuvinte, as putea spune ca plantam seminte comportamentale. Cand avem intentia de a ne comporta cu blandete si consideratie, tendinta noastra de a raspunde stimulilor externi in acest fel este intarita. Si opus functioneaza la fel. Daca avem tendinta catre atitudini de rea-vointa, atunci reactiile noastre la stimuli externi, intr-un mod negativ, vor fi intarite.

Caracteristicile pozitive mentionate mai sus sunt si cele ale feminitatii. Feminitatea este in mod special caracterizata de generozitate. Generozitatea este obiceiul de a oferi fara a astepta ceva in schimb. Poate implica a oferi timp, bunuri sau aprecieri, abilitati pentru a ajuta pe cineva care are nevoie. Deseori egalizata cu caritatea ca o virtute, generozitatea este o caracteristica de dorit.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

S-a construit un intreg concept in jurul acesteia, acela de ‘geniul feminin’. Puterea acestui geniu se activeaza cand vocatia femeii este imbratisata pe deplin. A fost puternic mentionata in capitolul religie, fiind recunoscut ca: receptivitate, sensibilitate, generozitate si maternitate.

"Ii multumesc fiecarei femei pentru simplul fapt de a fi femeie! Prin intuitia care face atat de mult parte din feminitatea voastra, imbogatiti intelegerea lumii si contribuiti la relatii umane mai oneste si autentice", a declarat Lombardi. Preotul a amintit de "pasionata declaratie de recunostinta si de iubire, pentru fiecare femeie", formulata de Papa Ioan Paul al II-lea in "Scrisoarea catre Femei" din 1995.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului a explicat ca Papa Benedict al XVI-lea a subliniat importanta acestei teme, la o conferinta recenta, cu intitulata "Femeia si barbatul, humanum in totalitatea lui".

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

Foto homepage: Pranav Babu Photography / Flickr.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri