Nevoile relationale sunt de fapt nevoi emotionale care pot fi indeplinite prin interactiune si conectare sociala autentica. In momentul in care aceste nevoi nu sunt indeplinite, apar trairi intense si tensionate care sunt experimentate ca fiind singuratate, gol interior.

de MIHAELA IORDACHE, psiholog si expert Garbo

insightpsy.blogspot.ro

_________________

Unul din cele mai importante concepte din Psihoterapia Integrativa este conceptul Nevoilor Relationale. Acestea sunt nevoi ce se declanseaza si cresc ca urmare a nevoii de interactiune umana de a ne conecta unii la altii. A fi constienti de aceste nevoi ne ajuta sa ne reglam si sa crestem relatiile din jurul nostru, sa avem o realizare mai mare despre realitatea persoanei cu care interactionez, motivatiile si emotiile acesteia. Nevoile relationale sunt de fapt nevoi emotionale care pot fi indeplinite prin interactiune si conectare sociala autentica.

In momentul in care aceste nevoi nu sunt indeplinite, apar trairi intense si tensionate care sunt experimentate ca fiind singuratate, gol interior. Astfel de experiente pot sa fie traite mult mai intens de catre cei care nu au primit atentia si afectiunea necesara ca si copii, nu le-au fost indeplinite aceste nevoi de relationare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Elevii Școlii Quantum din București au obținut locuri fruntașe la MATHLETICS, cea mai mare competiție online de matematică din lume, datorită unui model nou de învățare Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Minunatul HOROSCOP ZEN al primăverii: Pentru fiecare zodie în parte

S-au identificat 8 Nevoi Relationale:

1. Nevoia de siguranta. Pentru a considera o relatie ca fiind sigura este nevoie sa ne simtim acceptati asa cum suntem, ca nu exista nici un pericol de a pierde relatia.

2. Nevoia de a fi validat si semnificativ. Este o nevoie de a fi apreciat pentru cine esti cu adevarat si inteles de ceilalti.

3. Nevoia de Acceptare de catre o alta persoana care ofera protectie. Aceasta nevoie este legata de modul in care investim parintii, profesorii si mentorii pentru a castiga incurajare, protectie si informatie de la ei.

4. Nevoia de reciprocitate sau confirmarea experientei proprii. Este o nevoie de prezenta a cuiva care este asemanator, care are o experienta asemanatoare.

5. Nevoia de definire de sine, care este opusa cu cea de mai sus. Vorbim de explorarea si identificarea propriior caracteristici unice care ne difera de ceilalti.

Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat Seceta din Europa scumpește legumele și fructele. Care sunt cele mai afectate culturi Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

6. Nevoia de a avea impact asupra altei persoane.

7. Nevoia de initiere a contactului din partea altei persoane. Ne referim la reciprocitate in relatie, de dorinta de contact sa fina si din partea interlocutorului.

8. Nevoia de a exprima iubirea.


Foto interior: interactiune sociala, Shutterstock

Foto homepage: relationare, prietenie via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri