21 Martie 2013 publicat în Psihologie 34 share-uri

Tocmai ai trecut printr-o despartire sau esti in curs de separare de persoana alaturi de care ti-ai petrecut mai multi ani?

Dupa ce te-ai mai linistit si securizat prin intermediul prietenilor, familiei, spiritualitatii, cartilor etc, treci la lucru!

La analiza ta, a relatiei tale care tocmai s-a terminat, a relatiilor tale cu alti barbati/alte femei din trecut sau prezent (poti lua in colimator si relatia cu sefii de sex opus, cu tatal tau, cu autoritatile, pentru ca de obicei se regasesc anumite patternuri in toate aceste relatii). Ce rost are sa treci printr-o despartire daca nu inveti nimic din ea? Ce rost au avut atatea relatii de cuplu (daca ai avut macar 1-2, tot sunt sufieciente, daca nu chiar multe ca sa nu tragi niste concluzii despre tine) daca nu contabilizezi greselile facute, lucrurile bune pe care le-ai facut si modalitati diferite de a relationa pe care le-ai fi putut adopta ca sa eviti sfarsiul?

Nu te grabi sa dai toata vina pe celalalt, chiar daca tentatia e mare. Nu exista decat in cazuri exceptionale situatia in care doar un singur partener a gresit cu totul, iar celalalt a fost perfect. Ai fi putut oare proceda altfel in relatia ta? Ai fi putut face ceva ca sa eviti momentele dureroase care au dus in final la despartire (ne referim in acest articol in general la despartirile dureroase, nedorite, nu la cele in care partenerii au ajuns sa nu se mai iubeasca si sa fie fericiti sa se desparta)?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum poți prelua controlul corpului tău prin alimentație și mișcare Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare?

Ai fi putut sa reactionezi altfel, sa gasesti solutii mai putin comode pentru a rezolva un conflict? Care au fost "mostenirile" comportamentale si atitudinale cu care ai venit din familia ta de origine, sau din alte relatii in aceasta relatie? Cu ce fel de convingeri despre cum trebuie sa fie femeile si cum trebuie sa fie barbatii ai venit din familie, plecand in viata si in relatii cu conceptii preluate pe nemestecate? Nu lasa aceste intrebari fara raspunsuri si noteaza-ti care sunt aspectele care tin de persoana ta asupra carora va trebui sa te concentrezi mai mult: impulsivitatea, lipsa de incredere in tine, in ceilalti, gelozia etc. Si nu le lasa sa ramana doar pe lista, ci lucreaza cu ele. Fa-ti un plan de devoltare personala, luand pe rand fiecare aspect. Concentreaza-te, de exemplu, 2-3 luni numai pe lucrul cu impulsivitatea. Izoleaza restul, pentru ca nu vei putea sa acorzi suficienta atentie tuturor comportamentelor in lucru.

Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Vei avea șansa să iubești din nou! Iar de această dată va fi diferit

Nu te hrani cu emotii negative precum dorinta de razbunare, gelozia asupra fostelor sau actualelor noi partenere/parteneri ale iubitului/iubitei, conflicte cu parintii tai sau ai lui etc. Sunt emotii care te slabesc pe plan psihic si te indeparteaza de obiectivul tau, acela de a trece cu bine peste despartire si de a deveni mai buna.

Si nu in ultimul rand, investeste in imaginea ta. Iti va creste increderea in tine, iti va veni mai usor sa socializezi, iti vei muta gandurile de la subiectul dureros.

Daca simti nevoia sa impartasesti lucrurile prin care treci sau simti ca nu poti da de capat misterului care a impiedicat relatia voastra sa functioneze, mergi la un grup psihoterapeutic de analiza si dezvoltare personala unde vei beneficia de experienta unui specialist si de feedback-ul tuturor celorlalti participanti care vor observa intr-un mod mai obiectiv si te vor ajuta sa te "oglindesti" in ceilalti si sa te intelegi mai bine.

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

****

Un articol de Mihaela Costea, experta Garbo.ro in domeniul psihoterapiei

Mihaela Costea este psihoterapeut in supervizare. A absolvit Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti si a urmat formarea in psihoterapie a Asociatiei pentru Psihologie si Psihoterapie Adleriana din Romania. Colaboreaza cu reviste precum Psychologies, Elle, CafeGradiva, Garbo si traduce carti de specialitate pentru Editura Trei.

Ca psihoterapeut se specializeaza in aceasta perioada pe terapia anti-fumat si dezvoltarea maximala a potentialului individual.

Mihaela are o experienta de 6 ani in domeniul Resurselor Umane, specializandu-se pe recrutarea de nisa si pe managementul performantei si a imbunatatirii acesteia.

Email: mihaela.costea2010@gmail.com

De aceeasi autoare iti mai recomandam: Cum sa-ti interpretezi visele: Descopera mesajul ascuns

Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri