24 Iunie 2013 publicat în Moda 90 share-uri

Astazi, de Sanziene, este Ziua Internationala a Iei! Astazi, femeile din Romania se imbraca mandre in ie. Dar... sa nu purtam ia doar fiindca este la moda!

Un EDITORIAL ENVY.RO



EDITORIAL


Este "Vara IEI", am spus noi si am observat, in termeni generici ca efervescenta din jurul motivelor traditionale romanesti se inscrie intr-un "trend".  In data de 24 iunie se va sarbatori Ziua Internationala a Iei, iar succesul bluzei romanesti si a motivelor folclorice au luat o amploare neasteptata. Pentru ca placerea de a purta bluza romaneasca depaseste granitele, ne-a facut sa ne gandim la un curent in adevaratul sens al cuvantului. Da, a devenit o moda sa purtam ie, sau orice aduce a etnic romanesc. Pentru ca totusi vorbim despre cultura si valorile noastre, am vrea totusi sa va incurajam ca gestul de a purta astfel de elemente, sa nu fie unul superficial, ci unul asumat.  "Port ia doar fiindca este la moda?"

Ar fi destul de trist daca raspunsul este "da".


Ce port?

Este adevarat, in ultima vreme vedem o atentie acordata motivelor traditionale romanesti, care ne bucura. Totusi este bine sa facem o diferenta clara intre a purta o ie sau un brau pe care le gasim in dulapul bunicii, a purta o copie si a purta o creatie de designer.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an! Nicole Cherry va urca pe aceeași scenă cu Sam Smith! Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!
  • A purta o ie sau orice alt element vestimentar etnic "din dulapul mamei" sau al bunicii  - este un gest incarcat de magie, un gest care tradeaza atat asumarea identitatii romanesti, asumarea apartenentie la un spatiu cultural, cat si identificarea cu un fir biografic personal. IA este in acest caz un simbol al feminitatii, este un mesaj despre feminitate transmis din generatie in generatie. Obiectul in sine este incarcat de valoare, din toate punctele de vedere - cea artizanala, cea emotionala, si de ce nu, valoarea pe care o da si trecerea timpului.
  • A purta o copie -  Envy.ro nu va incurajeaza sa purtati haine lipsite de personalitate, doar pentru a va inscrie intr-un "trend", o moda de moment, fapt pe care il detaliem mai jos. A invata sa recunosti valoarea necesita exercitiu, dar doar in felul acesta putem sa perpetuam bunul-gust peste tot in jurul nostru. Spunem NU celor care copiaza, materialelor de proasta calitate, cusaturilor neingrijite, in general lipsei de originalitate.
  • A purta o creatie semnata de un designer - in ceea ce le priveste pe majoritatea iubitoarelor de moda, acesta este idealul. In general, preferinta pentru designul vestimentar tradeaza un gust rafinat si dragoste pentru frumos. Din pacate, la noi in tara sunt putini aceia pe care ii putem realmente numi designeri.

Un designer este acela care intelege o cultura, ii studiaza mesajul, pentru ca mai apoi sa creeze o noua paradigma prin intermediul hainelor sale. Un designer nu copiaza structuri vestimentare, el aduce noul in viata noastra. Sa ne imaginam modul cum se naste un cuvant nou si mai apoi o limba noua... si in designul vestimentar este ca si cand ai adauga o alta terminatie unei "radacini", pentru a obtine o alta forma de rostire, cu un sens nou. In contextul acestei discutii, ne gandim in primul rand la Adrian Oianu si la Philippe Guillet, doi designeri care au reusit sa porneasca de la elemente specifice romanesti, pentru a crea, pentru a aduce realmente in contemporaneitate, spiritul ancestral. Acesta este rolul adevarat al unui designer, de a aduce in discutie structuri vestimentare noi si odata cu ele un nou fel de a fi!  In tara noastra sunt foarte putini aceia care reusesc acest lucru.

Putem deci, fie sa apelam din punct de vedere vestimentar atat la formele etnice clasice, dar putem sa optam si pentru noul care isi are reverberatia in energia, grafica si senzatia pe care a imprimat-o de mii de ani, cultura romaneasca.

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Împreună în arte și simțiri

E reconfortant sa vezi ca femeile si chiar barbatii din Romania isi tin fruntea sus cand vine vorba despre aceste motive "traditionale". Totusi, este de la sine inteles ca in ciuda succesului nemaipomenit din acest moment al IEI, romancele vor continua timp de generatii sa poarte aceasta bluza in diverse forme, fiindca le reprezinta modul de a fi. Este vorba despre o un pattern emotional pe care il avem inscris in noi insine, in felul de a fi, in mentalul colectiv, fie ca noi constientizam acest lucru sau nu.


De ce port?

Publicul consumator de moda, femeile in general trebuie sa fie foarte lamurite in privinta valorii simbolice pe care o au hainele. Caci, fie ca observam sau nu, hainele poarta cu sine un mesaj foarte puternic. In momentul cand faci o alegere constienta, vorbesti de fapt despre tine insati, despre sistemul tau de valori, despre personalitatea ta. Stii ca atunci cand aderi unei miscari vestimentare, denumita generic "trend" - aderi la o sub-cultura dominata de anumite valori, standarde si care vorbeste despre un anume mod de a fi?  

Suntem liberi sa ne exprimam cum dorim, dar va incurajez sa faceti acest lucru constient. Vestimentatia nu este nicidecum un domeniu facil...

TOMMY HILFIGER ȘI SHAWN MENDES PREZINTĂ COLECȚIA TOMMY X SHAWN CLASSICS REBORN, PRIMĂVARA 2023 ÎN LONDRA, BERLIN, MILANO & MEXICO CITY Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani 

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri