Toti simtim invidie. Este ca un gand spontan. Invidia este un sentiment absolut normal ce apare atunci cand, involuntar sau nu, ne raportam propria persoana la cei din jur si constatam ca ei au ceva ce noua ne lipseste.
De asemenea, nu te pune intr-o pozitie de inferioritate doar ca sa-i faci pe ei sa se simta superiori. Fa dovada calitatilor tale, dar nu intr-un mod ostentativ si fara sa-i faci pe ceilalti sa se simta prost. Sarah Hill de la Universitatea din Texas, Austin spune ca nu mai resimtim sentimentul de invidie la intensitatea lui maxima daca o potentiala rivala se comport correct, daca isi expune opiniile fatis si nu actioneaza pe la spatele tau. Sentimentul de invidie este mult redus pentru ca acea persoana este cooperanta din punct de vedere social. Se schimba si perceptia ta asupra ei. O vezi ca pe o potentiala aliata, si nu ca pe o rivala.

Partile bune ale invidiei

Intr-adevar, invidia are si latura sa pozitiva si uneori poate actiona ca un stimulent al dezvoltarii personale. Se poate intampla ca la un moment dat sa fim nemultumite de turnura pe care au luat-o anumite lucruri in viata noastra. Ne uitam cu invidie la cei din apropierea noastra care care s-au ridicat atunci cand noi ne-am impiedicat si nu am reusit sa mergem mai departe, care au reusit sa izbandesca acolo unde noi nu am esuat. Daca suntem capabile sa privim la ce au realizat ceilalti prin prisma a ceea ce am putea si noi realiza in viitor si sa percepem faptele lor drept surse de inspiratie si lectii de viata, atunci da... invidia ne poate ajuta. Invidia duce in final la automotivare!

Psihoterapeutul Windy Dryden da un exemplu foarte relevant de invidie pozitiva in tratatul sau “Depasirea invidiei” in situatia a doua bune prietene ce au concurat pentru obtinerea aceluiasi job. Una l-a obtinut, cealalta nu… Invidia in acest caz poate fi constructiva daca problema este gandita din acest punct de vedere: “mi-ar placea sa am un job ca al ei, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l am tocmai pe al ei. Daca nu l-am obtinut nu inseamna ca valorez mai putin decat ea”. In cazuri fericite ca cele de fata, invidia poate duce la intensificarea dorintei de autorealizare si la mobilizarea fortelor in acest sens. Invidia te poate scoate la un moment dat din ipostaza ta de observatoare pasiva si te poate determina sa-ti pui mai multe semne de intrebare, te determina sa te apuci de treaba si sa concepi un plan de bataie realist, te face sa-ti dai seama de defectele pe care le ai. Te face sa incerci si sa vrei sa le depasesti. Te face sa-ti pui mai mult in valoare calitatile si te face sa lucrezi mai dur cu tine insati.

Un articol de Dana Negoita
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri