9 Noiembrie 2011 publicat în Lifestyle 47 share-uri

Ne grabim, ne grabim si ne grabim.. doar traim in secolul vitezei. Si totusi de ce este atat de important sa ne facem timp sa luam masa in familie?

In cadrul dezbaterilor Consiliului Stiintific al Miscarii Nationale “Si eu traiesc sanatos!” SETS, www.sets.ro, initiata de Fundatia PRAIS si care are ca obiectiv prevenirea obezitatii infantile, stilul de viata este abordat holistic fiind un concept larg ce integreaza atitudinile noastre fata de viata, in stransa legatura cu sanatatea, cu starea de bine a unui individ. Din aceasta asociere s-a nascut conceptul de stil de viata sanatos. Viata de relatie se realizeaza prin socializare, de aceea:

  • Mesele in familie ajuta dezvoltarea abilitatilor de limbaj si de socializare. Copiii invata sa interactioneze politicos si sa discute subiecte diverse in timpul interactiunii din timpul mesei.
  • Unele studii coreleaza interactiunea in cadrul meselor in familie cu performanta scolara a copiilor si cu reducerea riscului de incidenta a obezitatii infantile si a altor boli de nutritie.
  • Copiii invata sa gateasca si sa fie ordonati – abilitati pe care multi adulti astazi nu le au – ceea ce ii face sa se hraneasca dezechilibrat.
  • Mesele in familie ajuta la coeziunea si unitatea familiei. Familiile sunt micro-universuri ce au culturi proprii – iar interactiunea din cadrul meselor ajuta la dezvoltarea sentimentului de apartenenta, un sentiment crucial pentru copii si dezvoltarea lor.

„Ce mancam, cu cine mancam, unde mancam sunt aspecte care au o componenta psihologica importanta. A manca impreuna depaseste cu mult nutritia. Acest timp valoros este o ocazie pentru a comunica, a schimba pareri, a glumi, a rade. Reprezinta momente in care se pot exprima afectiunea, emotiile, starile, in care poti intari legaturile dintre parinti si copii, intre frati, in care fiecare dintre meseni poate contribui la cunoasterea celuilalt”, considera psihologul Aurora Liiceanu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut

Oprah Winfrey: Experimentul "Cina in familie"

Oprah Winfrey realiza in 1993 un experiment - "Cina in Familie": cinci familii acceptau, in mod voluntar, provocarea de a lua cina, in fiecare seara, timp de o luna, ramanand la masa cel putin o jumatate de ora, de fiecare data. Toti membrii familiilor trebuiau sa tina un jurnal in care isi notau parerile si sentimentele legate de experiment. La inceput, mesele impreuna erau percepute ca o corvoada pentru cei mai multi, iar timpul petrecut impreuna parea oarecum plictisitor. Dar, dupa o luna, familiile erau foarte fericite si luasera decizia voluntara de a continua – si in afara experimentului – sa ia masa impreuna, in fiecare seara. Cand familiile au aparut in emisiunea Oprahei Winfrey, la sfarsitul experimentului, cea mai mare surpriza a fost pentru parinti sa afle cat de mult le-a placut si au apreciat copii timpul petrecut impreuna la masa.

ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri