6 Mai 2010 publicat în Lifestyle 11 share-uri

De regula, femeile adora sa se priveasca in oglinda. Sunt insa si situatii in care oglinzile si imaginea reflectata in ele exercita doar... groaza precum in cazul persoanelor care sufera de catoptrofobie sau eisoptrophobia. Nuditatea poate naste uneori temeri nerationale, iar ideea de a fi vazut dezbracata de catre anumite persoane sau de a vedea alte persoane dezbracate se poate transforma la nivel subconstient intr-o spaima de proportii.

Teama este un sentiment firesc ce face parte din natura umana. La nivel constient sau subconstient, fiecare dintre noi se teme de ceva anume. Nu trebuie insa sa se faca confuzie intre frica si fobie. Frica este rationala, iar fobiile sunt irationale, nejustificate, excesive. Chiar daca sunt constientizate, fobiile nu pot fi suprimate peste noapte din subconstientul individului si nici nu pot fi tinute sub control. Netratate, fobiile pot avea un impact negativ asupra vietii cotidiene si pot afecta in mod drastic viata profesionala si chiar sociala a unui individ. Intr-un articol anterior va prezentam cateva din cele mai neobisnuite temeri si fobii ale barbatilor. Pentru ca nici femeile nu sunt straine de tot ceea ce inseamna frica si fobie, va prezentam cateva dintre cele mai bizare fobii carora le cadem prada:

Catoptrofobia - Teama nejustificata de oglinzi

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma

Oglinda a reprezentat dintotdeauna un obiect care a exercitat o fascinatie deosebita asupra oamenilor, fiind asociata la nivelul mentalului colectiv cu misterul, cu neobisnuitul. Dintotdeauna, femeile au adorat sa se priveasca in oglinda. Sunt insa si situatii in care oglinzile si imaginea reflectata in ele exercita doar... groaza precum in cazul persoanelor care sufera de catoptrofobie, adesea confundata cu eisoptrophobia. Specialistii diferentiaza insa cei doi termeni, catoptrophobia fiind definita drept frica de a trece prin fata unei oglinzi, iar eisoptrophobia ca teama de-a vedea propria imagine reflectata in oglinda.

Aceasta fobie isi poate avea cauzele in superstitiile legate de acest accesoriu al frumusetii, in filmele sau in credintele populare conform carora spargerea unei oglinzi atrage dupa sine ghinion, iar privitul in oglinda deschide usile unei alte lumi si unei alte dimensiuni. Atunci cand se afla in apropierea unei oglinzi, mai ales atunci cand este suficient de mare incat sa expuna corpul la dimensiunea sa reala sau cand isi suprinde propria imagine intr-o suprafata reflectorizanta cel care sufera de catoptrofobia se panicheaza, transpira subit, devine palid, intampina dificultati in respiratie, este cuprins de frica si de panica. Catoptrofobia poate fi de asemenea declansata si de o trauma emotionala a individului asociate la nivel subconstient cu imaginea oglinzilor.

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Gimnofobia – Teama irationala de nuditate


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri