26 Martie 2010 publicat în Lifestyle 46 share-uri

Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim este o sarbatoare frumoasa nu doar pentru ca este plina de primavara, de soare, de oameni care parca regasesc din nou speranta, de natura care isi cere din nou dreptul la viata, nu doar pentru ca reconstituie partial atmosfera marii sarbatori pascale, ci si pentru ca aceasta zi speciala a strans laolalta traditii si superstitii diverse, de mai mare frumusetea si tot dragul.

In duminica care precede sarbatoarea Pastelui, toata suflarea meleagurilor autohtone sarbatoreste Floriile. Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim este o sarbatoare frumoasa nu doar pentru ca este plina de primavara, de soare, de oameni care parca regasesc din nou speranta, de natura care isi cere din nou dreptul la viata, nu doar pentru ca reconstituie partial atmosfera marii sarbatori pascale, ci si pentru ca aceasta zi speciala a strans laolalta traditii si superstitii diverse, de mai mare frumusetea si tot dragul.

Da, spiritualitatea romaneasca este autentica si inca este vie. Iar ceea ce face cu adevarat interesante aceste traditii este faptul ca in ele se ingemaneaza atat elemente crestine, cat si precrestine, atat credinte patriarhale, cat si credinte noi, moderne. Am cules pentru voi un buchet splendid de traditii si superstitii legate de aceasta zi speciala pe care il dedicam tuturor celor ce poarta nume de floare, dar nu numai.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tradiții de Paște. Paștele 2023 De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

In ziua de Florii (cunoscuta si sub numele de Duminica Stalparilor), crestinii sarbatoresc intrarea Domnului in Ierusalim, unde a fost intampinat precum un imparat, cu ovatii, flori, ramuri de maslin, curmal, smochin sau salcie (plantele difera in functie de specificul geografic al zonei), chiar daca dupa cateva zile se hotaraste rastignirea Sa pe cruce. Intampinarea Domnului este singurul moment mentionat in Biblie in care Hristos a acceptat ca oamenii sa-i aduca cinstirea cuvenita. Ziua de Florii coincide si cu momentul biruirii mortii caci in sambata care precede sarbatoarea Floriilor are loc Invierea lui Lazar. De aceea, in ziua de Florii, se comemoreaza totodata si mortii. 

Chiar daca este considerata o sarbatoare crestina, numele sarbatorii provine din termenul de origine latina Floralia, termen ce desemna o sarbatoare a vegetatiei, cinstita si indragita de romani. Sarbatoarea Floraliei la romani echivala cu biruinta definitiva a iernii de catre primavara, cu inflorirea salciilor, cu revenirea la viata a naturii si cu cinstirea zeitei Flora. Sarbatoarea crestina a asimilat-o insa pe cea pagana, dar in anumite sate ale tarii inca se merge cu Lazarea, colind ce pomeneste de o alta zeitate feminina a naturii, Lazarica, se pare insa ca de origine tracica.

Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui 3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald

Salcia, planta sfanta si magica. Flori cu puteri miraculoase

Salcia, ca element vegetal, sugereaza deopotriva moartea si viata, curatenia spirituala, fertilitatea, dar si renasterea anuala a vegetatiei. In credinta populara, salcia este o planta indragita si binecuvantata de Maica Domnului pentru ca, dintre toate plantele, a fost singura care a manifestat milostenie fata de Fecioara Maria, facandu-se punte si ajutand-o astfel sa traverseze apele intinse ale unui rau.In aceasta zi, in biserici, se sfintesc florile, ramurile sau coronitele de salcie pe care ulterior crestinii le iau acasa si le asaza la icoane sau in ferestre spre a fi aparati de cele rele si a avea noroc tot anul.

Daca vrei sa-ti cureti trupul si sa-l feresti de potentiale boli, aceasta zi are o semnificatie aparte. Se spune ca florile sfintite in ziua de Florii, adaugate in apa de imbaiat, au un efect benefic asupra organismului, tamaduindu-l. In anumite zone, salcia sfintita in ziua de Florii este purtata de catre barbati la brau ca sa nu ii mai doara mijlocul in timpul muncilor campului. Ramurile de salcam sfintite de Florii au si ele rol fertilizator, fiind indicat sa le amplasezi in dreptul usilor.

Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici” Noutățile si recomandările de primăvara de la MioBio, boutique chic de cosmetice organice NOUA INAUGURARE DIN INIMA BUCUREȘTIULUI ESTE UN CAPITOL NOU PENTRU FIECARE DIN NOI

In vreme de necaz, cutremur, tunete, fulgere, suparare mare, sperietura se da foc florilor sfintite. De asemenea, conform unui alt obicei datand din perioada precrestina, mugurii ramurilor de salcii sfintite de Florii se ard pentru a-ti feri casa de grindina sau foc. Batranii spun ca cel care imparte flori si ramuri de salcie sfintite semenilor este un om placut lui Dumnezeu. In plus, daca vrei ca in anul in curs sa ai parte de recolte imbelsugate si sa fii ferit de inundatii, grindina sau alte nenorociri, agata in copaci din livada cateva ramuri sfintite de salcie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri