10 Mai 2018 publicat în Lifestyle 99 share-uri

Umberto Eco ofera tinerelor generatii cateva sfaturi extrem de utile in aceasta era a digitalului si a informatiilor aflate la un click distanta.

Pare ca este un joc – si chiar este  - dar ai sa vezi cum mintea ta se va umple de personaje, povestiri, amintiri de tot felul. Iti vei da seama de ce calculatorul a fost numit la inceput “creier electronic” (electronic brain) caci a fost conceput pe modelul creierului uman. Numai ca acest creier uman are mai multe conexiuni decat un computer obisnuit si este un computer pe care il poti lua cu tine peste tot si care, pe masura ce il intrebuintezi, devine tot mai puternic. Calculatorul de pe biroul tau isi pierde din viteza si eficacitate in cativa ani si trebuie sa fie inlocuit. Insa creierul tau iti poate servi pana la 90 si daca il mentii ocupat si antrenat zilnic, timp de 90 de ani isi va aminti mai multe lucruri decat iti amintesti acum. Si este totodata si gratis.

Exista apoi si o memorie istorica care nu are legatura cu faptele petrecute in decursul vietii tale sau cu lucrurile pe care le citesti, ci cu ceea ce s-a intamplat inainte sa te nasti.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit

Astazi, daca te duci la film, trebuie sa intri in sala la un timp prestabilit, cand filmul incepe, moment in care esti luat de mana, ca sa spunem asa, si purtat print-o succesiune de intamplari.

Pe vremea mea, puteai sa intri in sala la orice ora, chiar si la mijlocul filmului, cand lucrurile erau inca in curs de a se intampla si continuau sa se intample. Trebuia apoi sa incerci sa intelegi ce s-a intamplat in acel film. Mai tarziu, cand filmul rula iarasi, puteai sa vezi cat de bine ai intuit/ ghicit evenimentele si, daca iti placea filmul, puteai sa ramai in continuare si sa il vezi inca o data.

Viata este asemenea acelor filme de pe vremea mea. Venim pe lume cand multe lucruri s-au intamplat deja, de-a lungul a sute de mii de ani. Si pentru a intelege multele si noile lucruri care se intampla chiar acum, este important sa invatam ce a avut loc inainte ca noi sa ne nastem.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Cum să eviți burnout-ul explorându-ți pasiunile Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași?

Scoala, ca si lecturile tale personale, ar trebui sa te invete cum sa memorezi ce s-a intamplat inaintea de venirea ta. Dar se pare ca nu reuseste prea bine. Multe studii arata ca astazi copiii, chiar si cei care sunt acum la colegiu sau s-au nascut in 1990, sa spunem – nu stiu (si poate ca nu vor sa stie) ce s-a intamplat in 1980, cu atat mai mult ce s-a intamplat in urma cu 50 de ani.

De ce este insa atat de important sa stim ce s-a intamplat inainte de noi? Fiindca adesea, ce s-a intamplat inainte de noi ne explica de ce se intampla anumite lucruri astazi. In plus, la fel ca si in cazul memorarii componentei unei echipe de fotbal, este o modalitate de a-ti imbogati memoria.

Ia in considerare si faptul ca revistele si cartile nu sunt singura modalitate de a-ti imbogati memoria. Internetul iti poate fi de asemenea de folos. Deja folosesti timpul pentru a conversa online cu prietenii tai. Poti extinde asta conversand, ca sa spunem asa, cu istoria lumii. Cine erau hititii? Cine erau camisarzii? Care erau numele celor 3 nave ale lui Columb? Cand au disparut dinozaurii? Ar fi putut arca lui Noe sa aiba carma? Care este numele stramosului unui bou? Cu o suta de ani in urma erau mai multi tigri decat sunt acum? Ce a fost imperiul Mali? Cine a vorbit prima oara de Imperiul Raului? Si cine a fost cel de-al doilea papa din istorie? Cand a fost creat personajul Mickey Mouse?

Nu meriți oameni nepregătiți să te iubească! Alege-te întotdeauna pe tine! Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

As putea sa continui la nesfarsit si totul ar fi doar aventuri minunate si descoperiri. Si lucruri pe care sa ti le amintesti. Si atunci… cand va veni ziua in care vei fi batran, te vei simti ca si cum ai fi trait o mie de vieti… si ai fost prezent la batalia de la Waterloo, ai fost martor al asasinarii lui Iulius Caezar, ai vazut locul in care calugarul medieval si alchimistul Berthold Schwarz a amestecat substantele intr-un morjar pentru a face aur si a descoperit in schimb, printr-o bubuitura, praful de pusca.

Alti prieteni de-ai tai insa, care nu si-au cultivat memoria, nu vor trai decat o singura viata. O viata destul de trista si lipsita de mari emotii.

Asa ca ai grija de memoria ta, cultiv-o si maine memoreaza ceva.

Foto fr si main: By Pattama Julanil /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri