10 Mai 2018 publicat în Lifestyle 99 share-uri

Umberto Eco ofera tinerelor generatii cateva sfaturi extrem de utile in aceasta era a digitalului si a informatiilor aflate la un click distanta.

Umberto Eco (1932-2016) este unul dintre cei mai apreciati scriitori si filozofi italieni contemporani, cunoscut indeosebi pentru romanul sau “Numele Trandafirului”, roman de fictiune istorica in care autorul apeleaza la elemente de semiotica si de teorie literara, dar o imbogateste si cu numeroase jocuri de limbaj si trimiteri culturale.

Intr-o scrisoare care a facut inconjurul internetului si care ii este atribuita autorului italian, Umberto Eco ii ofera nepotului sau cateva sfaturi extrem de utile in aceasta era a digitalului, dar si a informatiilor aflate la un click distanta, pe internet. Scrisoarea a starnit numeroase aprecieri si comentarii, dar si reactii. Va invitam sa o parcurgeti si voi in randurile de mai jos…  

Scrisoarea lui Umberto Eco catre nepotul sau 

Dragul meu nepot,

Nu as vrea ca aceasta scrisoare sa sune prea demodata si nici nu as vrea sa te plictisesc cu sfaturi despre semenii tai, despre tara, despre lume, umanitate sau alte asemenea lucruri. Chiar daca m-ai asculta, atunci cand ar veni momentul sa le pui in practica, sistemul de valori va fi deja altul incat recomandarile mele ar deveni depasite.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit

Cu toate acestea, cu riscul de a parea o persoana cu idei invechite, permite-mi sa iti ofer un singur sfat pe care il poti pune in practica chiar acum, in timp ce navighezi pe internet de pe iPadul sau telefonul tau. Nu o sa-ti spun sa nu il folosesti. Eu insumi il folosesc.

Pot cel putin sa te sfatuiesc, daca se intampla cumva sa intri pe unul din sutele de siteuri porno care arata relatia dintre doua fiinte umane sau dintre om si animale, sa nu crezi ca sexul este, printre alte multe lucruri, atat de monoton. Scenariile acestor site-uri sunt astfel proiectate incat sa te impiedice sa iesi din casa si sa cauti o fata reala (pornesc de la premisa ca esti heterosexual; daca nu, poti adapta sfaturile mele la cazul tau particular). Uita-te la fetele adevarate, cele de la scoala sau de pe terenul de joaca fiindca acestea sunt mult mai bune decat personajele de televiziune si va veni o zi in care iti vor oferi infinit mai multa bucurie decat fetele online.  

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Cum să eviți burnout-ul explorându-ți pasiunile Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași?

Ai incredere in cei care au mai mult experienta decat tine. Crede-ma, daca as fi cunoscut dragostea si sexul doar prin intermediul calculatorului si al online-ului, mai mult ca sigur ca tatal tau nu s-ar fi nascut si cine stie unde ai fi tu acum sau daca ai fi existat, de fapt.

Dar nu despre acest lucru voiam sa iti vorbesc, ci despre o boala care afecteaza intreaga voastra generatie si chiar si pe cei mai mari decat tine, pe cei care acum se afla in universitati – pierderea memoriei.

Este adevarat: daca vrei sa afli cine a fost Carol cel Mare sau unde se afla Kuala Lampur, trebuie doar sa apesi un buton si internetul iti spune imediat. Si acest lucru este in regula. Il poti face daca ai nevoie. Dar de indata ce faci acest lucru, incearca apoi sa iti amintesti ce ai invatat astfel incat sa nu fie nevoie sa cauti si a doua oara daca se intampla sa ai nevoie de aceasta informatie la scoala. Si fiindca tu crezi ca calculatorul iti va oferi informatia instantaneu, problema este (PERICOLUL, de fapt) ca tu iti vei pierde apetitul de a stoca informatia respectiva in creierul tau.

Nu meriți oameni nepregătiți să te iubească! Alege-te întotdeauna pe tine! Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Este ca atunci cand ai invatat ca un anumit autobuz sau metrou te poate duce dintr-un anumit punct in altul fara efort (ceea ce este de ajutor atunci cand te grabesti) si nu mai ai nevoie sa mai mergi pe jos. Dar daca omul refuza sa mai mearga pe jos el poate deveni inert si va fi constrans sa foloseasca scaunul cu rotile.

Sigur, stiu ca faci sport si ca stii cum sa iti faci corpul sa se miste – insa eu vorbesc despre creierul tau. Si memoria este un muschi care, precum picioarele, are nevoie de exercitiu si antrenament sau altfel se atrofiaza si devine slab, iar tu un idiot. Pe masura ce inaintam in varsta, trebuie sa ne folosim creierul in mod activ caci riscul de a dezvolta Alzheimer creste, iar una din cele mai multe metode de a evita aceasta boala crunta este de a-ti antrena in permanenta memoria.

Iata asadar solutia pe care ti-o propun: In fiecare dimineata invata cateva versuri, o poezie scurta, un citat asa cum noi obisnuiam sa invatam in copilarie si tinerete. Poti chiar sa faci o competitie cu prietenii tai, sa vezi cine isi aminteste cel mai bune .

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat  

Daca nu iti place poezia, memoreaza toti membrii unei echipe de fotbal – ai insa grija sa nu te limitezi doar la echipa preferata; include si alte echipe de fotbal si chiar fosti jucatori componenti ai acestor echipe. Faceti concursuri de memorie, eventual cu cartile pe care le-ati citit. Vezi spre exemplu daca prietenii tai isi amintesc cine erau servitorii celor 3 muschetari si ai lui D’Artagnan. Iar daca nu vrei sa citesti “Cei 3 muschetari” (si nu iti dai seama ce pierzi), fa acest lucru cu o povestire pe care ai citit-o.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri