24 Aprilie 2017 publicat în Lifestyle 42 share-uri

Trebuie sa iti dezvolti abilitatea de a experimenta adevarul in tine insuti, pana la cele mai subtile niveluri, astfel incat sa te indepartezi de iluzii si atasamente, spune intelepciunea budista.

Toata lumea stie ca Universul acesta imens se afla in continua schimbare, insa o intelegere intelectuala a acestui adevar nu te va ajuta; trebuie sa experimentezi acest adevar in interiorul tau. Poate ca un eveniment traumatic, cum ar fi moartea cuiva drag, forteaza o persoana sa stea fata in fata cu impermanenta, iar aceasta persoana incepe sa isi dezvolte intelepciunea si sa vada futilitatea chinului de a aspira tot timpul la bunurile lumesti sau a certurilor cu ceilalti.

Dar curand, vechiul obicei al egocentrismului se reinstaleaza, iar intelepciunea paleste fiindca nu a fost bazata pe o experienta directa si personala. Aceasta persoana nu a experimentat impermanenta din sine insasi, spunea invatatorul Satya Narayan Goenka (1924-2013).

Cele 3 principii budiste ale Existentei

Totul este efemer, nascandu-se si apoi disparand, in fiecare moment – Anicca.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Brandul de suplimente Good Routine®, creat de Secom® Healthcare Group, își extinde prezența pe piața internațională prin listarea pe Amazon TOMMY HILFIGER ȘI SHAWN MENDES COLABOREAZĂ PENTRU O COLECȚIE VIZÂND UN VIITOR MAI BUN CU CLASSICS REBORN PENTRU PRIMĂVARA 2023 Mihalache&Dristor, cele mai noi locații el Studio în care poți beneficia de epilarea cu laser

Anicca (in sanskrita anitya) inseamna impermanenta. Totul se afla intr-un continuu flux. Budismul spune ca tot ceea ce exista la nivel material si mintal apar si apoi se dizolva. Viata oamenilor intruchipeaza acest lucru prin procesul de imbatranire si ciclul repetitiv al nasterii si mortii (Samsara). Astfel, nimic nu dureaza, totul dispare.

Foto: Pexels

Dukkha (in sanscrita duhkha) inseamna nemultumirea, suferinta, durerea. Dukkha include atat suferinta fizica cat si cea mentala care urmeaza oricarei nasteri, imbatraniri, boli; nemultumirea pe care o avem cand ni se intampla ceea ce vrem sa evitam sau cand nu obtinem ceea ce ne dorim sau generata de faptul ca orice forme de viata sunt impermanente si fara esenta.

Anatta (in sanscrita anataman) se refera la doctrina „non-sinelui”, acea parte neschimbatoare, permanenta – Sufletul din fiinte, esenta neschimbatoare din orice lucru sau femonem.

Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Satya Narayan Goenka continua: „Totul este efemer, dar rapiditatea si continuitateaacestui proces creeaza iluzia permanentei. Flacara unei lumanari si lumina unei lampi electrice se schimba amble permanent. Daca prin propriile noastre simturi putem sa detectam acest proces al schimbarii, asa cum putem sa observam schimbarea flacarii lumanarii, atunci putem sa iesim din iluzie. Dar atunci cand schimbarea nu este la fel de rapida, asa cum este cazul luminii electrice, a carei schimbarea simturile nu o pot detecta, atunci iluzia este cu mult mai greu de depasit. O persoana poate sa observe continua schimbare a unui rau ce curge, dar cum poate intelege ca in acelasi timp, omul care se scalda in acel rau se afla si el in aceeasi continua schimbare, in fiecare moment? Singurul mod prin care poti sa depasesti aceasta iluzie este sa inveti sa iti explorezi interiorul si sa ai experienta propriei structuri fizice si mentale”…

Editura CUANTIC a lansat cartea Rețete pentru Postul și Sărbătoarea Paștelui Vinul, ca o simfonie a naturii Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023

Fragmente de Satya Narayan Goenka via https://www.vridhamma.org/The-Discourse-Summaries

Foto homepage: Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri