14 Septembrie 2016 publicat în Lifestyle 213 share-uri

Stiai ca in aceasta zi sfanta nu se consuma alimente precum usturoi, prune, nuci sau pepeni? Stiai ca este bine sa imparti vase cu lapte si miere pentru sufletul celor care nu mai se afla printre noi? Citeste cateva dintre cele mai cunoscute traditii si obiceiuri legate de Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci!

O superstitie mai recenta vorbeste si de pastrarea in portofel in acesta zi a unei monede sfintite, alaturi de o cruciulita. Se crede ca astfel vei avea spor in viata si prosperitate in casa.

Conform unor traditii de demult, pe meleagurile bucovinene se practica un obicei aducator de fertilitate vegetala, agatand de crengile copacilor care nu fac fructe cruci sfintite de busuioc. Se credea astfel ca pomii respectivi vor da rod bogat in toamna urmtoare.

De asemenea, in traditia populara, ziua Crucii reprezinta prilejul potrivit pentru a bate nucii si a aduna ramuri de alun din paduri. Se spune ca aceste crengute de alun, culese in aceasta zi sfanta, capata puteri miraculoase in mainile persoanei potrivite, ajutand-o sa detecteze cu usurinta paraiele care curg pe sub pamant.

Fiindca sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci este toamna, ea constituie si momentul ideal pentru a culege ultimele plante de leac precum boz, micsunele, maghiran, menta, navalnic etc, urmand ca mai apoi sa se sfinteasca la biserica si sa fie puse in jurul crucii laolalta cu fire de busuioc sfintit. Dupa ce plantele sunt sfintite in locasul bisericii, credinciosii le iau acasa si le agata la icoane sau in casa, fiind considerate protectoare si tamaduitoare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Creează o atmosferă de bucurie și sărbătoare în casa ta în aceste zile: Cele mai frumoase coronițe de Paște, pot schimba radical aspectul locuinței tale! 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City

Despre busuiocul sfintit de ziua Inaltarii Sfintei Cruci se spune ca are proprietati de vindecare si de infrumusetare. Gospodinele pun cateva firicele de busuioc sfintit in vasele din care beau apa pasarile pentru a nu se imbolnavi, iar tinerele fete, pentru a avea un par frumos si sanatos, fara fire rupte, isi pun cateva fire de busuioc sfintit in scaldatoare. Gospodarii in schimb atarna buchetele de busuioc sfintit de stresinile caselor. Se spune ca o locuinta in care atarna busuioc sfintit in aceasta zi mare este ferita de rele, mai ales de urgia trasnetelor.

De asemenea, o alta superstitie legata de aceasta zi ne invata cum sa luptam impotrivita spaimei. Ori de cate ori simti frica, incearca sa iti amintesti in a zi a saptamanii a picat Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Se spune ca vei capata putere instantaneu.

Foto homepage: Brian A Jackson / Shutterstock

LISTĂ Ministerul Educației face public riscul seismic al fiecărei clădiri școlare Bacalaureat 2023. Perioada de înscriere la examen, prelungită cu cinci zile Riscurile comune ale consumului de anticoncepționale

Foto int. pag 1: morisfoto / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri