Sadako Sasaki avea doar doi ani atunci cand bomba atomica a lovit Hiroshima. Casa ei era la doi kilometri departare de locul unde a explodat bomba. Majoritatea vecinilo lui Sadako murisera, insa fetita nu a fost absolut deloc ranita, sau cel putin nu in modul in care oamenii puteau vedea.

Pana la momentul cand Sadako a ajuns in clasa a saptea (1955) ea era un copil normal, mergea la scoala, avea activitatii cu colegii ei. Cu toate acestea, intr-o zi, dupa un concurs atletic, fata s-a simtit foarte obosita si ametita si a crezut ca avea legatura cu alergarea. Dar nu a durat mult si aceleasi simptome si-au facut aparitia din ce in ce mai des.

Intr-o zi a cazut si nu s-a mai putut ridica iar colegii au dus-o la Spitalul Crucii Rosii ca sa vada ce patise. Sadako a aflat ca are leucemie si nimanui nu i-a venit sa creada.

La acel moment, leucemia se numea si „boala bombii atomice”. Aproape toti oamenii care se imbolnaveau de aceasta boala mureau. Sadako a vrut sa se intoarca la scoala, insa trebuia sa ramana in spital sub supravegherea medicilor si acolo plangea amarnic.

Prietena ei Chzuko a venit in vizita si i-a adus hartie de origami (Origami este arta japoneza a impaturitului hartiei pentru a obtine forme) drept cadou si i-a spus fetei ca despre o legenda. I-a povestit despre o pasare sacra in Japonia – cocorul, care traieste o suta de ani – iar daca o persoana ranita impatureste 1000 de cocori, atunci persoana se va insanatosi, spunea legenda.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București

Dupa ce a auzit acest lucru, Sadako gasit o raza de speranta si a inceput sa faca cocori din hartie. Parintii fetei erau foarte ingrijorati. Veneau mereu la spital sa vorbeasca cu ea si sa o ajute sa impatureasca cocori. Dupa ce a terminat de facut 500 de cocori origami, Sadako a inceput sa se simta putin mai bine si medicii i-au dat voie sa se intoarca pentru putin timp acasa. Dar starea de slabiciune si oboseala s-a reinstalat curand si a trebuit sa se reintoarca la spital.

Sadako nu si-a pierdut speranta si a continuat sa impatureasca cocori chiar daca avea dureri insuportabile. Chiar si in aceste momente incerca sa fie increzatoare si zambitoare. Dar trecuse putin timp de la intoarcerea ei la spital si, avandu –i pe parintii ei in jurul patului, Sadako a adormit si nu s-a mai trezit niciodata.

Impaturise 644 de cocori de hartie.

APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Pisicile și ploaia - o poveste de dragoste de interior. 15 imagini sugestive care descriu relația pisicuțelor cu ploaia Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Toata lumea era foarte intristata de vestea disparitiei lui Sadako. Iar 39 dintre colegii ei de clasa, intristati de pierderea prietenei lor, au infiintat un club de origami in amintirea ei si au terminat cei 1000 de cocori de hartie. Vestea s-a dus foarte rapid si 3.100 de scoli din 9 tari straine au aflat de povestea lui Sadako. Impresionati, copiii au strans bani pentru a ridica un monument al Pacii in onoarea lui Sadako.

In data de 5 mai 1958, la 3 ani de la disparitia lui Sadako, s-au strans destui bani pentru ridicarea acelui monument. Acum este cunoscut ca Monumentul Copiilor pentru Pace si este localizat in centrul Parcului Pacea din Hiroshima, locul unde bomba atomica fusese aruncata.

Multi dintre copiii care ajutasera la transformarea monumentului din proiect in realitate, au participat la ceremonie. 3 elevi, incluzandu-l pe fratele mai mic al lui Sadako, au taiat panglica ros-alba pentru a marca dezvelirea noului monument al Pacii creat atat din energia si devotamentul copiilor, cat si din energia sperantei pe care a avut-o Sadako. La dezvelire s-a auzit Simfonia a 7-a de Beethoven.

Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine PRwave.ro a aniversat 18 ani pe 18 aprilie

Copiii din intreaga lume continua sa trimita cocori impaturiti pentru a fi plasati langa monumentul lui Sadako. Prin acest gest, ei isi pun aceeasi dorinta care este inscriptionata si pe statuie:

„Acesta este plansul nostru, aceasta este ruga noastra, Pace in lume.”

Monumentul copiilor pentru Pace - Hiroshima; Wikipedia

* Sadako Sasaki este una dintre cele mai cunoscute victime ale bombei de la Hiroshima, in intreaga lume.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri